Deze pagina biedt een eenvoudige bladerinteractie voor het vinden van entiteiten met een eigenschap met een bepaalde waarde. Andere beschikbare zoekinteracties zijn de zoekpagina voor pagina-eigenschappen en de zoekopdrachtbouwer.

Op eigenschap zoeken

Een lijst van alle pagina's met de eigenschap "Summary nl" met waarde "Implementation Process.". Omdat er een beperkt aantal resultaten is, worden ook nabije waarden weergegeven.

Hieronder staan 26 resultaten vanaf #1.

(vorige 50 | volgende 50) (20 | 50 | 100 | 250 | 500) bekijken.


    

Lijst van resultaten

  • Toepassingssessie 1  + (Het begrip "wederzijds begrip" is besprokeHet begrip "wederzijds begrip" is besproken hetgeen betekent het herkennen en erkennen van elkaars wereldbeelden en je oordeel uitstellen met als doel het creëren van bewegingsruimte. Ook hebben we nog een praktijkvoorbeeld van een deelnemer besproken aan de hand van een "rijk plaatje".proken aan de hand van een "rijk plaatje".)
  • Het Groene Waterstof HuisNL  + (Het evenement waar alle groene waterstof partijen bij elkaar komen!)
  • Duurzame samenleving - bodemplaat  + (Het integrale model.)
  • Een kort verhaal, "De graafmachine"  + (Het is belangrijk in verbinding te blijvenHet is belangrijk in verbinding te blijven met wie ik ben, hoe ik als kind ben gevormd en wat voor mij belangrijke waarden zijn. Om scherp te kunnen stellen op mijn jeugd, om herinneringen te kunnen vasthouden en mijn ervaringen en zienswijze te kunnen delen met anderen, schrijf ik korte verhaaltjes.met anderen, schrijf ik korte verhaaltjes.)
  • Werkafspraken maken  + (Het is nog niet duidelijk hoe jouw (behandel)traject eruit gaat zien. Welke afspraken kun je met je werkgever maken als je nog geen idee hebt welke behandelingen je gaat krijgen en wat het effect daarvan gaat zijn?)
  • Toepassingssessie 1, 1 september 2020  + (Het is prettig om de in de workshop besproken informatie te relateren aan een aantal praktijkgevallen.)
  • Nieuw schooljaar, nieuwe collega's  + (Het nieuwe schooljaar starten wij in een nieuwe samenstelling. Graag stellen wij onze nieuwe collega's aan je voor.)
  • Mijn eerste ervaring met wereldbeelden  + (Het ophalen van wereldbeelden is niet eenvoudig.)
  • rust  + (Het opzetten van een (primitief) rijk plaatje zorgde voor rust! Dit in verband met de opdracht uit workshop 4.)
  • Orientation phase Schorerpolder  + (Hier volgen de resultaten van de eerste ontwikkelingsfase van het project Schorerpolder.)
  • Duurzame samenleving - de ontwikkeling van het living lab  + (Hier worden de stappen gedocumenteerd waarin de resultaten van projecten in het grotere, integrale geheel worden geplaatst.)
  • Hitte en droogte  + (Hitte en droogte gaat leiden tot een veelheid aan gerelateerde problemen die in samenhang moeten worden opgelost.)
  • Leven in Zeeland 2021  + (Hoe ervaren inwoners de kwaliteit van leven in Zeeland nu en wat zijn hun verwachtingen voor de toekomst? In het rapport Leven in Zeeland 2021 wordt in zeven thematische vensters antwoord gegeven op deze vraag.)
  • Koester de paradox!  + (Hoe kan ik de principes van FftF toepassen op de grote financiële tekorten in het sociaal domein, met name in de uitvoering van de Jeugdwet? Welke kerncompetenties van Facilitator of Change kan ik hierbij inzetten?)
  • EED Audit - process  + (Hoe te komen tot een EED Audit)
  • Vraagstuk Beroepsinnovatie  + (Hoe vergroot ik ouderparticipatie?’, ‘Kunnen we onze patiënten op een andere manier voorlichten over hun psychiatrische aandoening?’ ‘Wat.. Hoe.. Maar wanneer….?’ Studenten Pedagogiek en Social Work denken graag met jou mee!)
  • Business Model Hotel Brasserie Katoen  + (Hotel Brasserie Katoen in Goes wil een redHotel Brasserie Katoen in Goes wil een reductie realiseren van de tot nu toe toenemende afvalstromen en wil daarbij duurzame kwaliteitsverbeteringen van de binnenstad van Goes stimuleren. Er wordt gewerkt met vier oplossingen; voor inkoop en afval, hergebruik van panden, deelfietsen beschikbaar stellen voor alle gasten van Goes in samenwerking met andere ondernemers en het optimaal benutten van daken in de binnenstad.imaal benutten van daken in de binnenstad.)
  • Communicating waste processing  + (How do you communicate your circular economy efforts to your guests?)
  • Tweede cursus Gastheer van het Landschap voor Grenspark Groot-Saeftinghe  + (IVN organiseert dit voorjaar voor de tweedIVN organiseert dit voorjaar voor de tweede keer de cursus ‘Gastheer van het Landschap’. De cursus is geschikt voor geïnteresseerde ondernemers die het Grenspark een warm hart toedragen of zich betrokken voelen bij toerisme en recreatie in het gebied, zoals verblijfsaccommodaties, horecagelegenheden, agrotoerisme, natuurgidsen en producenten van lokale streek- en hoeveproducten.nten van lokale streek- en hoeveproducten.)
  • Centree VisPluis Collection day  + (If you walk along the coast you have probaIf you walk along the coast you have probably seen blue plastic threads scattered on the beaches. This plastic threads are called “Vispluis” and if you pay attention you will see them all over the coastline of Zeeland.</br>The cultural foundation Centree from Zierikzee wants to raise awareness about the VisPluis problem. Together with the artist Kainoosh Gerami, they will create an art piece from this VisPluis. They want you to join as they organise VisPluis collection events on 10 more different locations along the North Sea coast. </br>To support this great initiative, we organise an additional collection day in Vlissingen on the 29th November. We will meet in front of Panta Rhei at the Nollestrand at 13:00 o’clock. Rhei at the Nollestrand at 13:00 o’clock.)
  • Leerdoel 4: Verkenning van wereldbeelden en mogelijkheden van betrokkenen in uitdagende situaties.  + (Ik ben me bewust dat het verlenen van vergIk ben me bewust dat het verlenen van vergunningen en toezichthouden op en handhaven van afspraken geen solo’s zijn. Ik denk dat mijn sterke kant is om collegae er tijdig bij te betrekken. Ik weet dat mijn collegae me niet in de steek laten maar naast me staan. Ze geven advies bij het verlenen van vergunningen en we pakken samen ‘strafbare feiten’ aan. </br></br>Moeilijke zaken geven we door aan ons afdelingshoofd. Hij bepaalt of het bestuur in kennis gesteld moet worden. </br></br>De Topiclist invullen is nog niet gemakkelijk. Vaak weet je je eigen rol wel maar de rol van een betrokkene invullen is moeilijker. Ik denk dat we hierin afwachtend zijn. </br></br>Ik werk in het toezicht houden veel samen met het Waterschap. Vooraf bespreken we een strategie. Wat klopt niet en waarom. Hoe gaan we het gesprek aan. Waarom doet de veroorzaker dit enz. Waarin kunnen we hem wel of niet tegemoet komen. Aan het eind van het ‘slecht nieuws’ gesprek ronden we het af. We geven bewust niet op alle vragen antwoord. We nemen de vragen mee naar de organisatie voor terugkoppeling, verder onderzoek en bespreken van de mogelijkheden.</br></br>In ons werk is beleid belangrijk. We hebben grenzen nodig maar wel bewegingsvrijheid. </br>In de sessie van 10 november vond ik het volgende interessant. </br>Verificatie (dingen goed doen) > Validatie (gezamenlijk de goede dingen doen). </br>Met de uitleg van Daniëlle: </br>• Verificatie is vastleggen in regels en protocollen. Letter van de wet. </br>• Validatie is wat vinden we met elkaar belangrijk. Geest van de wet.</br></br>Ik heb tijdens de sessie een verwijzing gemaakt naar de Omgevingstafel. Hoe gaan we daar onderhandelen met de aanvragers / initiatiefnemers? </br></br>Wat ik nu zie als praktijk. Afdeling RO gaat in gesprek met de initiatiefnemer. Passen vaak de geest van wet/beleid toe. Daarna gaat de officiële aanvraag naar afdeling Dienstverlening en de toetsing vindt plaats naar de letter van de wet. </br></br>In onze werkgroep hebben we gekozen de adviseurs vroeg in het proces te betrekken. Hun advies laten uitbrengen. De knelpunten blijven over voor de omgevingstafel. </br></br>Veere werkt volgens mij zo:</br>We pakken als medewerker zaken alleen op, maar uiteindelijk doen we het samen als organisatie. </br></br>Ik zie wel dat de ene collega meer op de letter dan op de geest zit en andersom. Het heeft de maken met zijn aard en vorming. Ook hebben leidinggevenden hier veel invloed op. De gevolgen van gemakkelijk vergunnen kunnen ook groot zijn. Juridisch, financieel en </br></br>Topiclist is als bijlage toegevoegd.eel en Topiclist is als bijlage toegevoegd.)
  • Leerdoel 3: Focus op het proces en niet op de uitkomst.  + (Ik denk eigenlijk altijd in oplossingen. HIk denk eigenlijk altijd in oplossingen. Het heeft te maken met mijn aanleg en vorming. Jaren heb ik in de uitvoering gezeten. Meestal zie ik snel wat er aan de hand is en heb mijn oordeel klaar. Hier ligt mijn grote valkuil. </br></br>Mijn aard is bovendien om gelijk duidelijk te zijn en geef graag aan wat wel en niet kan. Bovendien vraagt mijn functie als toezichthouder dat ik geen zigzagkoers vaar maar consequent ben. </br></br>Ik pas de PQR-methode steeds meer toe en richt me eerst voornamelijk op het proces van het gesprek. Ik vind het nog steeds moeilijk om de uitkomst even ‘los’ te laten. </br></br>Onlangs had ik een mooi voorbeeld. Een nieuwe bewoner heeft een huis en een zomerhuis gebouwd. Tijdens het proces van vergunnen is duidelijk afgesproken dat alle vervoermiddelen op eigen terrein geparkeerd moeten worden. De bewoner heeft ruimte over en zijn tuin ingericht met veel parkeergelegenheid. </br></br>Het gekke is dat hij in de openbare ruimte alsnog ongevraagd twee parkeerplaatsen heeft gerealiseerd. Dus ik er op af. ‘Ik zie dat u …………….’.</br></br>Wat, Hoe en WAAROM. Het WAAROM boeide mij. De bewoner gaf aan dat de ruimte er toch was en dat hij veel familie had die verderop woonden. En dat de toegang tot zijn perceel te smal is. </br></br>Een ander voorbeeld heb ik uitgewerkt met de PQR-methode. Het voorbeeld betreffende het vervangen van de waterleiding met een kleinere diameter en minder aangesloten brandkranen. We hebben het als casus gebruikt met de groep. Ik heb het verder uitgewerkt. Zie de bijlage.heb het verder uitgewerkt. Zie de bijlage.)
  • Toepassingssessie 5  + (Ik heb een pdca gemaakt van de eerdere casIk heb een pdca gemaakt van de eerdere case van mij waarin de drank- en horecavergunning niet verleend kan worden omdat de bestuurders/ondernemers van een horecabedrijf niet voldoen aan de eisen uit de Drank-en Horecawet. Ik heb hierin ook gelijk de verantwoordelijkheden genoemd.k gelijk de verantwoordelijkheden genoemd.)
  • Toepassing PQR methode  + (Ik heb niet direct contact met burgers. Wel met leveranciers en interne klanten. Op advies van Petra gaan Jeroen Vreeke en ik samen optrekken om de methode toe te passen op interne klanten.)
  • Eerste sessie  + (Ik heb wat geleerd.)
  • Bijeenkomst: Bouwen met toekomst!  + (In 2016 stelde de Rijksoverheid zichzelf dIn 2016 stelde de Rijksoverheid zichzelf de ambitie ‘Nederland Circulair in 2050’. Iets wat hard nodig is gezien de groeiende afvalberg, opwarming van de aarde en het tekort aan grondstoffen. Om deze ambitie te verwezenlijken dient ook de verblijfsrecreatie zijn steentje bij te dragen.</br></br>Op dinsdag 3 oktober jl. organiseerden RECRON, Impuls Zeeland en Kenniscentrum Kustroerisme een inspiratiebijeenkomst in de silo van Rothuizen Architecten in Middelburg over circulair bouwen in de verblijfsrecreatie.circulair bouwen in de verblijfsrecreatie.)
  • Omvang toerisme in Zeeland 2018  + (In 2018 vonden maar liefst 18,6 miljoen ovIn 2018 vonden maar liefst 18,6 miljoen overnachtingen plaats in Zeeland! De gemeente Schouwen-Duiveland telde het grootste aantal overnachtingen, net iets meer dan de gemeente Veere. De gemeente Reimerswaal telde het kleinste aantal overnachtingen. Het aantal overnachtingen is gebaseerd op de inkomsten toeristenbelasting en forensenbelasting van Zeeuwse gemeenten en op aanvullende berekeningen van Kenniscentrum Kusttoerisme. Hierdoor is nu een compleet beeld ontstaan van het toerisme in alle Zeeuwse gemeenten, in tegenstelling tot 2017, toen er nog sprake was van ontbrekende informatie voor verschillende gemeenten. Deze verschillen in acht genomen is zichtbaar dat het aantal overnachtingen in Zeeland met 3,5% is gegroeid.achtingen in Zeeland met 3,5% is gegroeid.)
  • Peiling voor Zeeuwse ondernemers in de vrijetijdssector  + (In 2020 hebben wij regelmatig onderzoek geIn 2020 hebben wij regelmatig onderzoek gedaan naar de impact voor ondernemers. In 2021 zijn de gevolgen voor ondernemers nog altijd groot, alhoewel de aandacht hiervoor wat op de achtergrond lijkt te raken. Welke gevolgen heeft de voortdurende crisis voor uw bedrijf? Welke hulp heeft u nodig?voor uw bedrijf? Welke hulp heeft u nodig?)
  • Pilot showcase circular accommodation  + (In July, the circular dike suites opened at Camping & Villapark de Paardekreek, one of the partners in project FACET.)
  • Workshop 2  + (In Workshop 2 kwam vooral het Wederzijds begrip (mutual understanding) naar voren. Ik heb meer geleerd over het herkennen en erkennen van elkaars Wereldbeelden. Ook heb ik meer geleerd over de Soft Systems Methodology en de PQR formule.)
  • Workshop 3  + (In Workshop 3 is de PQR-formule weer aan bod gekomen en hebben we kennis gemaakt met Kritische Vragen. Ook de wereldbeelden kwamen weer naar voren.)
  • Verdere groei toerisme in Zeeland in 2019, vooral in schouderseizoenen  + (In Zeeland groeide het aantal overnachtingIn Zeeland groeide het aantal overnachtingen afgelopen jaar met 6,4% tot 11,2 miljoen, en ook het aantal gasten nam met 4% toe. Doordat het aantal overnachtingen sterker steeg dan het aantal gasten, nam de gemiddelde verblijfsduur per gast toe. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceerde. Kenniscentrum Kusttoerisme, onderdeel van HZ University of Applied Sciences, heeft een en ander op een rij gezet en samen met VVV Zeeland geanalyseerd. De groei van het toerisme heeft met name plaatsgevonden in het vroege voorseizoen (maart/april) en het naseizoen (september tot en met december). Daarmee zet de trend door dat de schouderseizoenen sneller groeien dan het hoogseizoen. Dit is een ontwikkeling waar Zeeland als bestemming al enige jaren op inzet, zoals met de marketingcampagnes van VVV Zeeland.met de marketingcampagnes van VVV Zeeland.)
  • Juridische problemen en geschillen in de regio  + (In Zeeland heeft één op de acht inwoners iIn Zeeland heeft één op de acht inwoners in de afgelopen vier jaar te maken gehad met een ingrijpend (juridisch) probleem of geschil. Het merendeel zoekt hulp om te komen tot een oplossing, maar er bestaat ook een groep inwoners die geen juridische stappen zet of alles zelf probeert op te lossen. Op verzoek van Samen Recht Vinden Zeeland deden wij dit onderzoek. De resultaten worden op 23 juni gepresenteerd tijdens het congres ‘Springtij in het Recht’ (Middelburg).res ‘Springtij in het Recht’ (Middelburg).)
  • Onze sector onder de journalistieke loep  + (In de afgelopen maanden hadden onderzoeksjIn de afgelopen maanden hadden onderzoeksjournalisten veel aandacht voor een specifieke ontwikkeling binnen onze toeristische sector: de transformatie van campings met jaarplaatsen naar parken met vakantiewoningen. Het is een ontwikkeling die vanuit vele perspectieven kan worden bekeken. Als Kenniscentrum proberen we oog te hebben voor al deze verschillende perspectieven en deze waar mogelijk met cijfers en onderzoek te onderbouwen.k met cijfers en onderzoek te onderbouwen.)
  • Workshop 1  + (In de eerste workshop hebben we uitleg gekIn de eerste workshop hebben we uitleg gekregen over het gehele proces en is ook besproken welke competenties belangrijk zijn voor de gemeente Veere. Er is ook gepraat over de veranderende rol van de gemeente met het oog op de Omgevingswet en de participatie en kregen we een eerste kennismaking met het begrip "rijk plaatje" en gingen we hiermee aan de slag.plaatje" en gingen we hiermee aan de slag.)
  • Terugblik maart: inspiratie over verduurzaming  + (In de maand maart hebben wij op verschillende manieren aandacht besteedt aan verduurzaming in de toeristische sector. Bekijk onze items en vindt de inspiratie die bij jou past.)
  • Afsluiting re-integratietraject (S17)  + (In de praktijk bestaan er veel verschillende manieren waarop een re-integratietraject kan worden afgesloten.)
  • Week van de Circulaire Economie: circulair bouwen in toeristische sector  + (In de week van de circulaire economie heeft Gedeputeerde Jo-Annes de Bat aan Camping Schippers de eerste voucher uitgereikt om circulair te bouwen. De voucher maakt onderdeel uit van het project ‘Circulaire Beleving’.)
  • Kansen voor waterrecreatie  + (In de zomer van 2020 heeft Projectbureau Vrolijks, met medewerking van HZ Kenniscentrum Kusttoerisme, daarom onderzoek gedaan naar de waterrecreant in Zeeland anno 2020: wie zijn de nieuwe gasten en kunnen we hen behouden voor de toekomst?)
  • Toepassingssessie 1  + (In deze Toepassingssessie werd ons uitgelegd hoe de opbouw van de cursus is en hoe het portfolio werkt.)
  • Toepassingssessie 4  + (In deze Toepassingssessie zijn er diverse Rijke Plaatjes gepresenteerd.)
  • Toepassingssessie 6  + (In deze Workshop deed een ondernemer zijn verhaal over hoe hij het verloop van het aanvragen van een omgevingsvergunning bij de gemeente Veere vindt gaan. Na zijn verhaal stelden wij vragen.)
  • Workshop 6  + (In deze Workshop een korte terugblik naar tools en theorie tot dusverre, een toelichting stand van zaken Omgevingswet, Casussen: verbinden opgedane kennis en mogelijkheden Omgevingswet en voorbereiding toepassingssessie 6.)
  • Workshop 9  + (In deze Workshop is er een presentatie gegeven over de Omgevingswet (proces) en Omgevingstafel door Quirien en Jeroen de Bree.)
  • ethics of care - hoe ver mag je gaan bij vroegsignalering dementie?  + (In deze intervisie bespreken we mijn casusIn deze intervisie bespreken we mijn casus "ingrijpen bij 'niet-pluis' gevoelens dementie bij ouderen, "hoever ga je? Veel inzet is gemotiveerd vanuit de professional die vindt dat ingrijpen nodig is. Hoe ver ga je als overheid en zorgverlener bij het monitoren van burgers/patienten en ingrijpen in hun leven? Hoeveel 'eigen regie' heb je eigenlijk over dit dementieproces? </br>Daarbij vraag ik me af wat ik in deze situatie zou kunnen betekenen voor deze medemens. Hoe richten we onze samenleving in zodat mensen met deze ziekte zo lang mogelijk vanuit eigen regie kunnen verder leven? Wat moet daarvoor gebeuren en wanneer moet je je daar als professional mee bemoeien? je je daar als professional mee bemoeien?)
  • Toepassingssessie 3  + (In deze sessie is er teruggeblikt naar de oefening uit Workshop 3. Ook hebben we gezamenlijk een casus besproken. De oefening Rake Vragen heb ik uitgewerkt en toegevoegd in deze sessie.)
  • Workshop 2 pqr-formule  + (In deze workshop hebben we een begin gemaaIn deze workshop hebben we een begin gemaakt met het toepassen van de pqr-formule (wat, hoe en waarom) en is uitgelegd dat wanneer je een complex vraagstuk krijgt of een moeilijk gesprek hebt je de pqr-formule als handvat gebruiken. De pqr-formule is ook bij een praktijkvoorbeeld toegepast.s ook bij een praktijkvoorbeeld toegepast.)
  • Workshop 5  + (In deze workshop hebben we het gehad over de plan, do, check en act, pdca-cyclus. Hoe gaan we om met de verschillende rollen die er zijn en de daarbij horende verantwoordelijkheden.)
  • Workshop 6  + (In deze workshop is het interne proces m.bIn deze workshop is het interne proces m.b.t. de Omgevingswet besproken. Eenvoudige zaken kunnen via de snel service worden afgehandeld. Complexe zaken komen bij het intaketeam terecht. Het intaketeam beoordeelt het initiatief in de breedte, op thema's en interbestuurlijk. De bedoeling is een integrale, korte en krachtige analyse waarbij een eindoordeel wordt gegeven of het initiatief haalbaar is of niet.ven of het initiatief haalbaar is of niet.)
  • Workshop 3 kritische vragen  + (In deze workshop kregen we als opdracht omIn deze workshop kregen we als opdracht om -in kleine groepjes- de cultuur van de gemeente Veere te beschrijven en aan te geven hoe deze in de loop der jaren is veranderd. Verder zijn de kritische/rake vragen besproken waarmee je de wereldbeelden van de ander kan verkennen en kan komen tot verschillende oplossingen in een complexe situatie.ende oplossingen in een complexe situatie.)