Deze pagina biedt een eenvoudige bladerinteractie voor het vinden van entiteiten met een eigenschap met een bepaalde waarde. Andere beschikbare zoekinteracties zijn de zoekpagina voor pagina-eigenschappen en de zoekopdrachtbouwer.

Op eigenschap zoeken

Een lijst van alle pagina's met de eigenschap "Skos:definition" met waarde "Critical discussion on the concept of identity". Omdat er een beperkt aantal resultaten is, worden ook nabije waarden weergegeven.

Hieronder staan 26 resultaten vanaf #1.

(vorige 50 | volgende 50) (20 | 50 | 100 | 250 | 500) bekijken.


    

Lijst van resultaten

  • KNKR Echografie  + (Beeldvormend onderzoek waarbij wordt gebruBeeldvormend onderzoek waarbij wordt gebruikgemaakt van teruggekaatste ultrasone trillingen. De terugkaatsing wordt beïnvloed door dichtheid van de tussenliggende materie. Deze methode (vergelijkbaar met radarpeiling) toont structuren met een omvang van enkele millimeters onder voorwaarde dat de weefsels ultrageluid anders reflecteren of absorberen. Afgrenzing van verschillende weefsels of organen is alleen mogelijk als er een overgang in akoestische impedantie tussen bestaat of als de dichtheid of aard van verstrooiende structuren in de weefsels verschilt. Op overgangen met grote verschillen in akoestische impedantie, zoals bij bot of bij lucht in longen of darmen, worden geluidsgolven echter vrijwel volledig gereflecteerd, waardoor de achterliggende structuren niet zichtbaar kunnen worden gemaakt.</br></br>Echografie heeft dus haar eigen indicaties, hoewel er een zekere overlapping is met andere beeldvormende technieken. Belangrijkste voordelen zijn de gemakkelijke en snelle toepasbaarheid, het ontbreken van ioniserende straling of andere nadelige effecten en de lage kosten bij een betrekkelijk hoge diagnostische opbrengst. De structuren kunnen zonder superpositie in alle gewenste vlakken worden afgebeeld, waardoor een goed ruimtelijk inzicht kan worden verkregen.</br></br>Onderzoekskwaliteit wordt echter sterk beïnvloed door deskundigheid en ervaring van de onderzoeker, die diagnose stelt tijdens onderzoek en dus niet later, op gefotografeerde monitorbeelden. Een ander bezwaar is dat lang niet alle gebieden (bot, lucht) in het lichaam goed kunnen worden bereikt en dat vet een verstrooiing van de geluidsbundel veroorzaakt, waardoor bij obese patiënten de beeldkwaliteit vaak suboptimaal (ondermaats) is. Voorbeeld van toepassing is visualiseren en cytologische punctie uit subpleuraal gelegen tumoren en supraclaviculaire lymfeklieren. (Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))rdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012)))
  • TRW Biodiversiteit  + (Begrip uit de biologie waarmee zowel het aantal variaties in levenssoorten alsmede de verscheidenheid in oplossingen voor problemen rond ademhaling, voedselvoorziening etc. worden begrepen. Source: encyclo.nl)
  • Biodiversiteit  + (Begrip uit de biologie waarmee zowel het aantal variaties in levenssoorten alsmede de verscheidenheid in oplossingen voor problemen rond ademhaling, voedselvoorziening etc. worden begrepen. Source: encyclo.nl)
  • KNKR Chemo  + (Behandeling met chemisch (synthetisch) berBehandeling met chemisch (synthetisch) bereide (genees)middelen (cytostatica) die tumorcellen in het lichaam doden of hun groei remmen. Cytostatica doden niet alleen kankercellen, maar ook gezonde cellen (in tegenstelling tot immunotherapie, dat specifiek op kankercellen is gericht en gezonde cellen niet beïnvloedt), met als gevolg bijwerkingen. Vaak meerdere cytostatica tegelijk om effectiviteit te verhogen en bijwerkingen te verminderen. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))rdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012)))
  • KNKR Homeopaat  + (Beoefenaar van de [[KNKR Homeopathie|homeopathie]]. (Bron: [http://www.dezb.nl/home.html ZB - Planbureau]))
  • KNKR Psycholoog  + (Beoefenaar van de psychologie. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012)))
  • KNKR Port-a-Cath  + (Bij patiënten die gedurende een bepaalde tBij patiënten die gedurende een bepaalde tijd veelvuldig geprikt moeten worden voor bijvoorbeeld [[KNKR Chemo|chemotherapie]] kan het plaatsen van een onderhuids toegangssysteem tot de aderlijke bloedbaan een uitkomst zijn. Het aanprikken van dit systeem is relatief eenvoudig en maakt het mogelijk om [[KNKR Medicijn|medicijnen]] toe te dienen, maar ook om bloed af te nemen of te transfunderen. Hieronder volgt in het kort de procedure van het inbrengen. (Bron: [http://www.heelmeester.nl/ingrepen/portacath.htm Heelmeester.nl])nl/ingrepen/portacath.htm Heelmeester.nl]))
  • TRW Anaerobe zuivering  + (Biologisch proces, waarin bacterieen in afwezigheid van zuurstof verontreinigingen in afvalwater omzetten tot water, waterstof, methaan en andere lichte organische stoffen. Source: HZ UAS)
  • Anaerobe zuivering  + (Biologisch proces, waarin bacterieen in afwezigheid van zuurstof verontreinigingen in afvalwater omzetten tot water, waterstof, methaan en andere lichte organische stoffen. Source: HZ UAS)
  • TRW Aerobe zuivering  + (Biologisch proces, waarin bacterieen met behulp van zuurstof verontreinigingen in afvalwater omzetten tot koolzuur en water. Source: HZ UAS)
  • Aerobe zuivering  + (Biologisch proces, waarin bacterieen met behulp van zuurstof verontreinigingen in afvalwater omzetten tot koolzuur en water. Source: HZ UAS)
  • TRW BZV  + (Biologisch zuurstof vervruik (biological oxygen demand) - verzamelterm voor de componenten in een waterstroom die met behulp van bacteriologische processen geoxideerd kunnen worden - dit wordt ook wel biologische afbreekbaarheid genoemd. Source: HZ UAS)
  • BZV  + (Biologisch zuurstof vervruik (biological oxygen demand) - verzamelterm voor de componenten in een waterstroom die met behulp van bacteriologische processen geoxideerd kunnen worden - dit wordt ook wel biologische afbreekbaarheid genoemd. Source: HZ UAS)
  • TRW Calcium  + (Calcium is van nature in wateren aanwezig.Calcium is van nature in wateren aanwezig. Het kan uit gesteentes zoals kalksteen, marmer, calciet, dolomiet, gips, fluoriet en apatiet opgelost worden. Calcium maakt een onderdeel uit van de hardheid van water, omdat het naast Mg2+ opgelost als Ca2+ in water te vinden is.</br>Source: Lenntech.nlin water te vinden is. Source: Lenntech.nl)
  • Calcium  + (Calcium is van nature in wateren aanwezig.Calcium is van nature in wateren aanwezig. Het kan uit gesteentes zoals kalksteen, marmer, calciet, dolomiet, gips, fluoriet en apatiet opgelost worden. Calcium maakt een onderdeel uit van de hardheid van water, omdat het naast Mg2+ opgelost als Ca2+ in water te vinden is.</br>Source: Lenntech.nlin water te vinden is. Source: Lenntech.nl)
  • TRW Magnesium  + (Chemisch element uit de tweede groep (aardChemisch element uit de tweede groep (aardalkalimetalen) van het periodiek systeem.</br>Magnesiumverbindingen worden vaak uit het water verwijderd, omdat zij medeverantwoordelijk zijn voor een eventueel te hoge hardheid. Dit gebeurt met behulp van ontharders. Magnesium zelf kan in vorm van magnesiumhydroxide als vlokmiddel voor de waterzuivering gebruikt worden.</br>Source: Adapted from Lenntech.nlt worden. Source: Adapted from Lenntech.nl)
  • Magnesium  + (Chemisch element uit de tweede groep (aardChemisch element uit de tweede groep (aardalkalimetalen) van het periodiek systeem.</br>Magnesiumverbindingen worden vaak uit het water verwijderd, omdat zij medeverantwoordelijk zijn voor een eventueel te hoge hardheid. Dit gebeurt met behulp van ontharders. Magnesium zelf kan in vorm van magnesiumhydroxide als vlokmiddel voor de waterzuivering gebruikt worden.</br>Source: Adapted from Lenntech.nlt worden. Source: Adapted from Lenntech.nl)
  • TRW CZV  + (Chemisch zuurstof verbruik (chemical oxygen demand) - de hoeveelheid zuurstof die nodig is om organische en anorganische componenten volledig te oxideren. Source: HZ UAS)
  • CZV  + (Chemisch zuurstof verbruik (chemical oxygen demand) - de hoeveelheid zuurstof die nodig is om organische en anorganische componenten volledig te oxideren. Source: HZ UAS)
  • TRW Waterbeïnvloedingsproces  + (Chemische, biologische of fysische verandering, waardoor de waterkwaliteit wijzigt. Source: HZ UAS)
  • Waterbeïnvloedingsproces  + (Chemische, biologische of fysische verandering, waardoor de waterkwaliteit wijzigt. Source: HZ UAS)
  • KNKR Homeopathie  + (Complementaire, niet algemeen erkende geneComplementaire, niet algemeen erkende geneeswijze, begin 19e eeuw in Duitsland door [https://nl.wikipedia.org/wiki/Samuel_Hahnemann Christian Friedrich Samuel Hahnemann] ontwikkeld (publicatie in 1810: ''Organon der rationellen Heilkunde''). Gebaseerd op het principe ''similia similibus curentur'' (laat het gelijke met het gelijke worden behandeld): een stof die in hoge dosering de ziekte veroorzaakt, geneest diezelfde ziekte bij gebruik in zeer lage dosering. Homeopathische middelen zijn afgeleid van stoffen die in de natuur voorkomen (planten, mineralen) en zouden het aangeboren genezende vermogen van het lichaam stimuleren. Hoe sterker de verdunning van het middel, des te sterker wordt de uitwerking ervan geacht. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))rdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012)))
  • KNKR CT-scan  + (Computergestuurd tomografisch beeldvormendComputergestuurd tomografisch beeldvormend serieonderzoek met röntgenstraling waarmee afbeeldingen van dwarsdoorsneden (coupes) van het lichaam (schedel, buik, enz.) worden verkregen. Hierbij worden kristallen (detectoren) gebruikt die een grotere gevoeligheid hebben voor verschillen in absorptie van röntgenstralen dan film. De densiteitswaarden zijn in hoge mate een afspiegeling van de elektronendichtheid in het weefsel. Het contrastoplossend vermogen is zeer hoog.</br></br>Bij CT wordt de röntgenstraling bij de buis via een diafragma-instelling tot een waaiervormige bundel gevormd. De röntgenbuis draait om het lichaam tijdens de belichting en een ring van (soms duizenden) kleine detectoren vangt doorgelaten straling op. Deze beweging wordt uitgevoerd in een vlak dat loodrecht staat op de lengteas van de liggende patiënt. Buis en detectorboog zijn gekoppeld en draaien samen om de patiënt, terwijl gedurende deze rotatie de transmissie wordt gemeten. Uit de verkregen meetgegevens wordt door de computer een afbeelding berekend: een dwarsdoorsnede van het menselijk lichaam. Dikte van de dwarsdoorsnede kan worden gevarieerd van 1 tot 10 mm. Het lichaamsdeel dat wordt onderzocht (bijvoorbeeld de buik) wordt op deze manier visueel in een aantal plakjes opgesneden (‘salamitechniek’).</br></br>CT is een snelle techniek om verschillende structuren in het lichaam met relatief groot contrast af te beelden. In de buik kunnen organen, zoals lever, milt, nieren en bloedvaten, goed worden afgebeeld. In de thorax kunnen kleine afwijkingen in de longen of in het mediastinum worden waargenomen; toont tumormassa (actieve tumor, maar ook ‘restbindweefsel’ na behandeling). PET-scan toont of een tumor glucose verbruikt en onderscheidt zo actief tumorweefsel en restweefsel. Gezwellen bij het hodgkinlymfoom zijn altijd met PET aantoonbaar als zij groter zijn dan 1 cm. Intrinsieke contrastverschillen in het CT-beeld kunnen worden verhoogd door extra contrast (bijv. jodiumtoediening), waarmee bloedvaten, urinewegen en darmen dan wel pathologische processen in parenchymateuze organen (hersenen, lever) kunnen worden aangekleurd. Bij mensen met een allergie voor röntgencontrastmiddelen is CT gecontra-indiceerd. Dit onderzoek is moeilijk uitvoerbaar bij mensen met claustrofobie. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))rdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012)))
  • ZHDSM Innovation  + (Critical discussion of the literature on innovation. Extracted from the chapter on social innovation of the unpublished PhD from Kim Boes. Fields: Business, technology, tourism, management)
  • ZHDSM Care  + (Critical discussion on the concept of care)
  • KNKR Cardiogram  + (Curve of beeldscherm of printer/plotterpapier als resultaat van elektrocardiografisch onderzoek. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012)))
  • TRW Opgeloste zuurstof  + (De DO (Dissolved oxygen, oftewel opgelosteDe DO (Dissolved oxygen, oftewel opgeloste zuurstof) is een indicator voor hoeveel zuurstof er is opgelost in water. De zuurstof lost op in water door middel van diffusie van de omringende lucht, stroomversnellingen, watervalletjes en als product van optredende fotosynthese in het water.</br>Source: Lenntech.nlsynthese in het water. Source: Lenntech.nl)
  • Opgeloste zuurstof  + (De DO (Dissolved oxygen, oftewel opgelosteDe DO (Dissolved oxygen, oftewel opgeloste zuurstof) is een indicator voor hoeveel zuurstof er is opgelost in water. De zuurstof lost op in water door middel van diffusie van de omringende lucht, stroomversnellingen, watervalletjes en als product van optredende fotosynthese in het water.</br>Source: Lenntech.nlsynthese in het water. Source: Lenntech.nl)
  • TMZK EWI-speler  + (De EWI wordt vaak als bij-instrument bespeDe EWI wordt vaak als bij-instrument bespeeld door een [[TMZK Saxofonist|saxofonist]], maar ook andere blazers kunnen EWI-speler zijn. Het grote voordeel van dit [[TMZK Muziekinstrument|instrument]] is het scala aan geluiden, geluidseffecten die kunnen worden ingezet samen met de MIDI-bestanden die men tot beschikking heeft op laptop of tablet. Omdat de EWI tegenwoordig geprogrammeerd kan worden met vingerzettingen voor verschillende instrumenten, kan vrijwel elke [[TMZK Blazer|blazer]] met zijn eigen techniek gebruik maken van het instrument. Saxofonist Michael Brecker was de eerste jazzmusicus die voor opnamen gebruik maakte van dit instrument. (Bron: [http://www.oxfordmusiconline.com/subscriber/ Grove Music Online (GMO)])</br></br><div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;">START_WIDGET"'-c66f6d87365b68beEND_WIDGET</div>START_WIDGET"'-c66f6d87365b68beEND_WIDGET</div>)
  • TRW Kaderrichtlijnwater  + (De Kaderrichtlijn Water is in 2000 van kraDe Kaderrichtlijn Water is in 2000 van kracht geworden en heeft als doel de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te waarborgen. Omdat de KRW uniforme eisen stelt aan de Europese landen wordt voorkomen dat vervuiling van een bovenstrooms land een probleem kan gaan vormen in een benedenstrooms land. Landen die binnen een stroomgebied liggen moeten dan ook gezamenlijk een stroomgebiedbeheersplan opstellen en uiterlijk in 2027 voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen.</br>Source: Adapted from www.rivm.nltsnormen. Source: Adapted from www.rivm.nl)
  • Kaderrichtlijnwater  + (De Kaderrichtlijn Water is in 2000 van kraDe Kaderrichtlijn Water is in 2000 van kracht geworden en heeft als doel de kwaliteit van oppervlakte- en grondwater in Europa te waarborgen. Omdat de KRW uniforme eisen stelt aan de Europese landen wordt voorkomen dat vervuiling van een bovenstrooms land een probleem kan gaan vormen in een benedenstrooms land. Landen die binnen een stroomgebied liggen moeten dan ook gezamenlijk een stroomgebiedbeheersplan opstellen en uiterlijk in 2027 voldoen aan de gestelde kwaliteitsnormen.</br>Source: Adapted from www.rivm.nltsnormen. Source: Adapted from www.rivm.nl)
  • TRW Peilbeheer  + (De Nederlandse wetgeving schrijft waterschDe Nederlandse wetgeving schrijft waterschappen voor om één of meer peilbesluiten op te stellen voor hun beheersgebied.  Er  zijn ook richtlijnen en voorschriften vastgelegd voor de opmaak van deze peilbesluiten. Het peilbesluit bestaat uit een kaart, een staat en een toelichting.  In het peilbesluit moeten de te hanteren peilen worden aangegeven.</br>Source: soilpedia.nlen worden aangegeven. Source: soilpedia.nl)
  • Peilbeheer  + (De Nederlandse wetgeving schrijft waterschDe Nederlandse wetgeving schrijft waterschappen voor om één of meer peilbesluiten op te stellen voor hun beheersgebied.  Er  zijn ook richtlijnen en voorschriften vastgelegd voor de opmaak van deze peilbesluiten. Het peilbesluit bestaat uit een kaart, een staat en een toelichting.  In het peilbesluit moeten de te hanteren peilen worden aangegeven.</br>Source: soilpedia.nlen worden aangegeven. Source: soilpedia.nl)
  • IKH IKT S1  + (De Roadmap Werkkracht bij Kanker is ontwikDe Roadmap Werkkracht bij Kanker is ontwikkeld voor werkgevers en werknemers met kanker. Het is een hulpmiddel voor beide partijen om in gesprek te komen met elkaar. Goede communicatie is cruciaal om aan het werk te kunnen blijven of om terug te keren in werk.</br>(Zie: [https://www.kenniscentrumwerkenkanker.nl/index.php/ziektefasen/roadmap Ziektefasen roadmap])/ziektefasen/roadmap Ziektefasen roadmap]))
  • TMZK Althoornist  + (De althoornist vindt zijn plek in het middDe althoornist vindt zijn plek in het middenregister, tussen [[TMZK Bugel|bugel]] en [[TMZK Bariton|bariton]]/[[TMZK Eufonium|euphonium]]. Daar vervult deze [[TMZK Koperblazer|koperblazer]] zijn belangrijke rol in [[TMZK Fanfare|fanfare]] en [[TMZK Brassband|brassband]]. Wanneer een kind zich meteen aangetrokken voelt tot de grotere [[TMZK Koperen blaasinstrument|koperen blaasinstrumenten]], is de althoorn een prima [[TMZK Muziekinstrument|instrument]] om mee te beginnen. Het instrument heeft een lyrische klank en de techniek sluit prima aan bij zowel de hogere koperen blaasinstrumenten als de lagere, grotere instrumenten. Toch is de althoornist ook iemand die speciaal voor het instrument kan kiezen vanwege het karakter in klank en toonhoogte. (Bron: [http://www.dezb.nl/home.html ZB]) (Bron: [http://www.dezb.nl/home.html ZB]))
  • TMZK Bariton  + (De bariton is een [[TMZK Koperen blaasinstrument|koperen blaasinstrument]]De bariton is een [[TMZK Koperen blaasinstrument|koperen blaasinstrument]] dat nauw verwant is aan het [[TMZK Eufonium|eufonium]] en zelfs als [[TMZK Saxhoorn|voorloper]] van dit instrument kan worden gezien. Beide instrumenten spelen in hetzelfde register, maar hebben een wezenlijk verschil: de bariton is voornamelijk cilindrisch, hetgeen resulteert in een wat lichter en helderder geluid dan het euphonium, dat door zijn voornamelijk conische bouw een ronder geluid produceert. Zowel bariton als euphonium kunnen worden uitgevoerd met 3 of 4 ventielen en beide instrumenten vinden naast elkaar een plek in de [[TMZK Fanfare|fanfare]], [[TMZK Brassband|brassband]] en [[TMZK Harmonie|harmonie]]. Net als de meeste andere koperen blaasinstrumenten is de bariton een [[TMZK Transponerend instrument|transponerend instrument]]. (Bron: [https://nl.wikipedia.org/wiki/Bariton_(instrument) Wikipedia]).org/wiki/Bariton_(instrument) Wikipedia]))
  • TMZK Bigband  + (De bigband ontstond onder invloed van de oDe bigband ontstond onder invloed van de ontwikkeling van swing, een jazzstijl, in de jaren '30 van de 20ste eeuw. Karakteristiek voor deze stijl is de samenstelling van de band, die groter is dan voorheen gebruikelijk was, vandaar de naam big band. Waar eerder een band vaak bestond uit individuele musici, is in de bigband eerder sprake van secties, die muzikale interactie voeren. Dit heeft tot gevolg dat de [[TMZK Musici VN|musici]] meer afhankelijk zijn van genoteerde arrangementen, terwijl ook ruimte is voor geïmproviseerde solo's. De eerste bigbands bestonden uit 10 tot 15 musici. (Bron: [http://www.oxfordmusiconline.com/subscriber/ Grove Music Online (GMO)])com/subscriber/ Grove Music Online (GMO)]))
  • TRW Bodemkwaliteit  + (De bodemgesteldheid die bepaalt voor welk gebruik de bodem op die specifieke locatie geschikt is. Source: HZ UAS)
  • Bodemkwaliteit  + (De bodemgesteldheid die bepaalt voor welk gebruik de bodem op die specifieke locatie geschikt is. Source: HZ UAS)
  • TMZK Bugel  + (De bugel, of Flügelhorn voor mensen die deDe bugel, of Flügelhorn voor mensen die deze naam liever gebruiken, is een belangrijk [[TMZK Muziekinstrument|instrument]] voor de [[TMZK Fanfare|fanfare]]. In de Lage Landen gebruikt dit [[TMZK Blaasorkest|blaasorkest]] in de originele bezetting de bugel op dezelfde manier als het [[TMZK Harmoenieorkest|harmonieorkest]] de [[TMZK Klarinet|klarinetten]], of het [[TMZK Symfonieorkest|symfonieorkest]] de [[TMZK Viool|violen]]. De bugel heeft een ronde klank door de conische bouw, die door [https://nl.wikipedia.org/wiki/Adolphe_Sax Adolphe Sax] werd toegepast om de saxhoornfamilie te ontwerpen, hetgeen in de negentiende eeuw als gevolg had dat heel veel blaasorkesten ontstonden. De saxhoornfamilie produceerde een warme, homogene klank, en de bereikbaarheid van het instrument- het was in verhouding redelijk goedkoop - stimuleerde velen tot het oprichten van plaatselijke muziekverenigingen en kapellen.</br></br>In de tweede helft van de 20ste eeuw verloor de bugel onder invloed van de Engelse brassbands terrein aan de cornet. In de brassbandbezetting vinden we slechts één bugel of flugelhorn, die qua klank dienst doet als hoogste hoorn en aansluit bij de [[TMZK Althoorn|althoorns]], en vaak lyrische solo's te vertolken krijgt. Net als de andere [[TMZK Koperen blaasinstrument|koperen blaasinstrumenten]] is de bugel een [[TMZK Transponerend instrument|transponerend instrument]], dat in Bb is gestemd. In vroeger tijden vonden we ook de hoge Eb-bugel, maar deze is vaak ook verdrongen door de Eb-cornet omdat deze iets stabieler in toonvorming is. (Bron: [http://www.dezb.nl/home.html ZB])</br></br>'''Catalogus:''' Bladmuziek (, ); Boek (, ); Cd (, )us:''' Bladmuziek (, ); Boek (, ); Cd (, ))
  • TMZK Cornet  + (De cornet hoort tot de [[TMZK Koperen blaasinstrument|koperen blaasinstrumenten]]De cornet hoort tot de [[TMZK Koperen blaasinstrument|koperen blaasinstrumenten]]. Het [[TMZK Muziekinstrument|instrument]] heeft dezelfde omvang als de [[TMZK Trompet|trompet]], maar heeft een andere ontstaansgeschiedenis. De cornet is namelijk ontwikkeld vanuit de kleine posthoorn, door deze in de jaren '20 van de 19de eeuw te voorzien van pistons. De Franse naam van het instrument is voluit: cornet á pistons, dus "hoorntje met pistons". Deze belangrijke ontwikkeling maakte het instrument enorm populair. Qua klank zit het instrument namelijk tussen de scherpere trompet en de wekere klank van de [[TMZK Bugel|bugel]] en vormt dus een mooie kleur in het [[TMZK Baasorkest|blaasorkest]].</br></br>In de 19de eeuw was met name [https://nl.wikipedia.org/wiki/Jean-Baptiste_Arban Jean-Baptiste Arban] een virtuoze voorvechter voor het instrument. Hij schreef de beroemde methode La grande méthode complète de cornet à pistons et de saxhorn. Hiernaast componeerde hij vele virtuoze solowerkjes die meestal bestaan uit een bekend thema met variaties, waarvan het bekendste waarschijnlijk Le Carnaval de Venice is. </br>De cornet behoort tot de standaardbezetting van [[TMZK Fanfare|fanfare]] en [[TMZK Brassband|brassband]]. De Engelse brassband dankt zijn speciale klank aan dit [[TMZK Muziekinstrument|instrument]]. Negentiende-eeuwse Franse [[TMZK Componist|componisten]] als Bizet, Berlioz en Fauré gebruikten in hun bezettingen voor orkestwerken de cornet naast trompet. In Amerika werd vroege [[TMZK Jazz|jazz]] meestal op cornet gespeeld, tot na ca. 1920 de cornet werd ingeruild voor de trompet. Hoewel de cornet ook sporadisch in C wordt gebouwd, is het instrument, aangezien de cornet in Bb en Eb standaard zijn, een [[TMZK Transponerend instrument|transponerend instrument]]. (Bron: [http://www.oxfordmusiconline.com/subscriber/ Grove Music Online (GMO)])</br></br><div class="center" style="width: auto; margin-left: auto; margin-right: auto;">START_WIDGET"'-c711e0cd7ef03276END_WIDGET</div></br>'''Catalogus:''' Bladmuziek (, ); Cd (, )</div> '''Catalogus:''' Bladmuziek (, ); Cd (, ))
  • TMZK Dirigent  + (De dirigent van een ensemble is verantwoorDe dirigent van een ensemble is verantwoordelijk voor alle aspecten van de muzikale uitvoering, zoals tempo, balans tussen de instrumenten van het orkest, stijl en muzikale uitdrukking. Een dirigent leidt de repetities en de uitvoeringen voor publiek en opnamen, en neemt artistieke beslissingen. De opvatting van een dirigent wordt zijn of haar "interpretatie" genoemd. In de 19de eeuw kreeg de dirigent steeds belangrijker rol, omdat de orkesten en operagezelschappen in bezetting groeiden en de muziek gecompliceerder werd. Zo ontstond het vak van dirigent, en kwam ook de dirigeerstok in zwang. In de eeuwen daarvoor was de dirigent namelijk vaak ook de componist van het uit te voeren werk. Bij orkesten uit de 18de eeuw was meestal een muzikant verantwoordelijk voor het aangeven van het tempo, en in de hoven van Europa was vaak een kapelmeester werkzaam, die verantwoordelijk was voor programmering en uitvoering van muziek voor alle gelegenheden.(Bron: [http://www.oxfordmusiconline.com/subscriber/ Grove Music Online (GMO)])com/subscriber/ Grove Music Online (GMO)]))
  • TMZK Dwarsfluit  + (De dwarsfluit behoort tot de groep [[TMZK Houten blaasinstrument|houten blaasinstrumenten]]De dwarsfluit behoort tot de groep [[TMZK Houten blaasinstrument|houten blaasinstrumenten]]. Het [[TMZK Muziekinstrument|instrument]] is gemaakt van hout of metaal en bestaat uit een buis met het mondstuk zo geplaatst, dat het instrument tijdens het spelen ten opzichte van het lichaam naar rechts dwars wordt gehouden. De moderne dwarsfluit heeft toongaten met kleppen. Andere, verwante, fluiten die dezelfde houding vergen zijn de piccolo, de historische traverso en de pijperfluit. (Bron: [http://www.dezb.nl/home.html ZB])</br></br>'''Catalogus:''' Bladmuziek (, ); Boek (, ); Cd (, ); Dvd (, )dmuziek (, ); Boek (, ); Cd (, ); Dvd (, ))
  • TMZK Fagot  + (De fagot is een [[TMZK Houten blaasinstrument|houten blaasinstrument]]De fagot is een [[TMZK Houten blaasinstrument|houten blaasinstrument]] met dubbelriet. Het instrument speelt in het hedendaagse orkest een belangrijke rol door het verschil in kleur met als uitersten het lage, sonore register, en de klagende klank in het hoogste register. Hierdoor is het een flexibel instrument dat met diverse instrumentengroepen kan kleuren, maar ook veel solo's krijgt. In het [[TMZK Symfonieorkest|symfonieorkest]] worden twee afmetingen gebruikt: de normale fagot en de contrafagot, die een octaaf lager klinkt. Net als bij de [[TMZK Klarinet|klarinet]] en de [[TMZK Dwarsfluit|fluit]] zijn er meerdere kleppensystemen in gebruik, het Franse Buffet-systeem en het vaker verkozen Duitse Heckel-systeem.</br></br>Naast het symfonieorkest vinden we de fagot terug in harmonieorkesten en in kamermuziekensembles. Vroeger was het als kind niet mogelijk op dit instrument te beginnen, maar tegenwoordig zijn er speciale kleine fagotten voor educatieve doeleinden. (Bron: [http://www.oxfordmusiconline.com/subscriber/ Grove Music Online (GMO)])</br></br>'''Catalogus:''' [http://zoeken.zeeuwsebibliotheek.nl/landelijk/?q=fagot&dim=dcterms:type.uri(http://dbpedia.org/ontology/PeriodicalLiterature) Artikel]; Bladmuziek (, ); Boek (, ); Cd (, ) Artikel]; Bladmuziek (, ); Boek (, ); Cd (, ))
  • TMZK Hobo  + (De hobo is een [[TMZK Houten blaasinstrument|houten blaasinstrument]]De hobo is een [[TMZK Houten blaasinstrument|houten blaasinstrument]] met een dubbelriet, ontstaan uit de schalmei die ook wel de naam "hautbois" droeg in het Frans, en in Engeland "shawm" of "hautboys" werd genoemd. Daarmee zien we meteen waar het Nederlandse woord voor dit [[TMZK Muziekinstrument|instrument]] vandaan komt. Het betekent letterlijk "hoog hout". Het geluid van de hobo is milder dan dat van zijn voorloper, wat ertoe bijdroeg dat het in de 17de eeuw één van de eerste houten blaasinstrumenten was die aan het [[TMZK Strijkorkest|strijkorkest]] werden toegevoegd.</br></br>'''Catalogus:''' [http://zoeken.zeeuwsebibliotheek.nl/landelijk/?q=hobo&dim=dcterms:type.uri(http://dbpedia.org/ontology/PeriodicalLiterature) Artikel]; Bladmuziek (, ); Boek (, ); Cd (, ) Artikel]; Bladmuziek (, ); Boek (, ); Cd (, ))
  • TRW Geleidbaarheid  + (De hoeveelheid elektriciteit die water kan geleiden. Deze wordt uitgedrukt in een chemische grootte. Source: Lenntech.nl)
  • Geleidbaarheid  + (De hoeveelheid elektriciteit die water kan geleiden. Deze wordt uitgedrukt in een chemische grootte. Source: Lenntech.nl)
  • TMZK Hoorn  + (De hoorn, officieel ook wel Franse- of walDe hoorn, officieel ook wel Franse- of waldhoorn genoemd om onderscheid te maken tussen de vele [[TMZK Muziekinstrument|instrumenten]] die in de volksmond ook wel hoorn worden genoemd, is een [[TMZK Koperen blaasinstrument|koperen blaasinstrument]]. In tegenstelling tot de [[TMZK Trompet|trompet]] die voor een groot deel cilindrisch is gebouwd, is dit instrument voornamelijk conisch. Door de lengte van de buis heeft de hoorn een groter aantal natuurtonen dan welk ander koperen blaasinstrument ook. Wat aan het instrument ook meteen opvalt, is het ventielsysteem dat in dit instrument is toegepast: er wordt gebruik gemaakt van draaiventielen, terwijl op de meeste instrumenten uit de koperfamilie pistons zijn toegepast. Het mondstuk van de hoorn heeft een kleine diameter maar is zeer diep, wat bijdraagt aan de warme klank en flexibiliteit. De hoorn behoort, net als de meeste koperen blaasinstrumenten, tot de groep [[TMZK Transponerend instrument|transponerende instrumenten]]. (Bron: [http://www.dezb.nl/home.html ZB])</br></br>'''Catalogus:''' Bladmuziek (, ); Cd (, ); Dvd (, )gus:''' Bladmuziek (, ); Cd (, ); Dvd (, ))
  • TMZK Klarinet  + (De klarinet is een [[TMZK Houten blaasinstrument|houten blaasinstrument]]De klarinet is een [[TMZK Houten blaasinstrument|houten blaasinstrument]] met een zogenaamd enkelriet. Het bestaat uit een cilindrische holle pijp met klankgaten waarvan sommige met de vingertoppen worden afgedekt en andere door middel van kleppen. Het [[TMZK Muziekinstrument|instrument]] heeft een lange ontwikkeling gehad, maar ontstond in moderne vorm al rond 1690, een verbetering door [[TMZK Instrumentenbouwer|instrumentenbouwer]] Johann Christoph Denner. Er zijn verschillende kleppensystemen in gebruik, waarvan het Böhmsysteem het meest verbreid is. De klarinet is een [[TMZK Transponerend instrument|transponerend instrument]], dat wil zeggen dat toonhoogte en genoteerde noot verschillen. De klarinet in Bb is de meest gebruikte klarinet in het harmonieorkest. Maar tot de klarinetfamilie horen ook klarinetten in bijvoorbeeld Es, C en A. De laatste twee instrumenten vinden we voornamelijk als neveninstrument bij beroepsmusici. De familie klarinetten wordt gecompleteerd met de basklarinet en de zeldzamere contrabasklarinet. (Bron: [http://www.oxfordmusiconline.com/subscriber/ Grove Music Online (GMO)])</br></br>'''Catalogus:''' Bladmuziek (, ); Boek (, ); Cd (, ); Dvd (, )dmuziek (, ); Boek (, ); Cd (, ); Dvd (, ))
  • TMZK Koperen blaasinstrument  + (De koperen blaasinstrumenten vormen samen De koperen blaasinstrumenten vormen samen een groep instrumenten die de toonvorming met elkaar gemeen hebben. Deze toonvorming ontstaat door het in trilling brengen van de luchtstroom met de lippen tegen een ketelvormig mondstuk. Tot de koperen blaasinstrumenten worden dan ook instrumenten gerekend die van een ander materiaal dan koper of metaal zijn vervaardig. Een voorbeeld is de zink, een instrument dat bekend is in de oude muziek (Middeleeuwen, met de Renaissance en Vroeg-Barok als hoogtepunten), gemaakt van hout, overtrokken met leer, met vaak een ingesneden mondstuk of een los mondstuk van ivoor. Of een instrument als de houten midwinterhoorn, die in de provincies Overijssel en Drente nog steeds wordt bespeeld. Andere materialen die voorkomen: dierhoorn, kalebas, schelp en been. In de moderne tijd worden ook plastic instrumenten gebruikt in scholen tijdens muzikale oriëntatielessen.(Bron: [http://www.oxfordmusiconline.com/subscriber/ Grove Music Online (GMO)])com/subscriber/ Grove Music Online (GMO)]))