Ontzorgen

Bij het maken van een keuze voor een vervoermiddel spelen verschillende onderdelen een rol. In onderstaande figuur is de top-3 met belangrijkste factoren weergegeven die voor de respondent van het Zeelandpanel invloed hebben op het maken van een vervoerskeuze tijdens het bezoek aan Zeeland. Beschikbaarheid, beleving van de omgeving en snelheid zijn voor de respondenten de drie belangrijkste factoren die invloed hebben op de vervoerskeuze tijdens het bezoek aan Zeeland.

De respondenten hebben ook andere factoren kunnen aangeven die van invloed zijn op de vervoerskeuze tijdens het bezoek aan Zeeland. Hieruit kwam naar voren dat respondenten gemakkelijk de auto pakken omdat dit vrijheid biedt en ze het fijn vinden om eigen baas te zijn. Ook wanneer de hond erbij is, wordt vaker gekozen voor de auto. Andere respondenten kiezen juist niet voor de auto in verband met parkeermogelijkheden. Zij willen vermijden dat ze lang op zoek zijn naar een parkeerplaats. 

Belangrijkste factoren bij keuze vervoer tijdens verblijf.png

Parkeren

Naast veiligheid vinden Nederlanders ook betaalbaarheid een belangrijk aspect bij mobiliteit. De betaalbaarheid heeft betrekking op autobelastingen, wegenvignetten, parkeerkosten, tarieven van het openbaar vervoer en tarieven voor het stallen van de fiets. Voor al deze onderwerpen geldt dat de gast bereid is een redelijke prijs te betalen voor kwaliteit.

Ook de betaalwijze is voor de bezoeker een belangrijk onderdeel tijdens het verblijf. Vanuit het parkeer- en strandonderzoek is gebleken dat bezoekers bij parkeerterreinen het liefst betalen met pinpas (44%) of met muntgeld (30%). Een klein percentage (8%) betaalt het liefst door middel van mobiel parkeren (parkeergeld betalen via de mobiele telefoon).

Het mobiel parkeren is een makkelijke betaalwijze waar bezoekers meer op gewezen kunnen worden.

Comfort

De ANWB streeft ernaar dat reizigers in 2028 voor elke verplaatsing de keuze hebben uit verschillende comfortabele opties, zo staat in de visie ‘Op weg naar 2028’. Dit geldt voor zowel het reizen met de auto, het openbaar vervoer, per fiets en te voet. Het combineren van verschillende vervoersmiddelen voor één reis (ketenvervoer) moet soepel verlopen. Overstappunten liggen gunstig ten opzichte van de weg én het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer is comfortabel en sociaal veilig. Fiets- en wandelpaden zijn prima onderhouden, aantrekkelijk ingebed in het landschap en bieden een snelle verbinding van woonwijken naar werkplekken, scholen, natuur, parken, recreatiegebieden en sportterreinen. 

Eenvoud en gemak

De gast van tegenwoordig is op zoek naar gemak, eenvoud en aanbod op maat. Wanneer iets op maat is, vervult het de specifieke behoefte die een persoon op dat moment heeft, of het nu om een dienst of product gaat. Bij gemak draait het erom dat de gebruiker niet of nauwelijks extra handelingen hoeft uit te voeren. Hierbij kan gedacht worden aan gemak bij het overstappen op verschillende vervoermiddelen. Geen lange wachttijden, centrale haltes en makkelijk van A naar B kunnen, ook al moet hierbij gebruik gemaakt worden van verschillende vormen van vervoer.

Dit uit zich ook in het gemakkelijk verkrijgen van informatie zoals bijvoorbeeld vetrektijden van openbaar vervoer of elektrische oplaadpunten onderweg. Gasten zijn steeds meer op zoek naar informatie op maat. Dit moet wel gemakkelijk vindbaar zijn. Het is hierbij belangrijk dat informatie op een gebruiksvriendelijke manier wordt ontsloten. Een voorbeeld hiervan is Schweizmobilcard, een website voor bergwandelaars en fietsers die op pad gaan in Zwitserland. Op de website kunnen bezoekers zelf een fiets- of wandelroute intekenen op de stafkaart waaraan actuele informatie over het openbaar vervoer vanaf ieder adres wordt gekoppeld. Met één klik op de knop kunnen reizigers zo een gepersonaliseerde reis plannen inclusief openbaar vervoer. Schweizmobilcard is ook als app beschikbaar (bron: schweizmobil.ch). Gemak gaat dus niet alleen over het verkrijgen van informatie, maar ook over het vervoermiddel zelf. 

Prettig

“We moeten meer denken vanuit de gast, het toerisme. In Brabant rijdt de bus tijdens de schoolvakanties naar de Efteling. In Zeeland is de bus saai. Moet je eens aan een gast vragen “Vind je het leuk?”. Je kan in Zeeland bijvoorbeeld een strandbus maken.” 

“Je moet van de noodzaak een attractie maken. Het moet leuk worden.” 

Gezond