Doel van het onderzoek

Doel van dit vervolgonderzoek is om alvast de balans op te maken over het toeristisch seizoen en de verwachtingen voor de toekomst in beeld te brengen. Met de uitkomsten gaan TOZ, Economische Impuls Zeeland en HZ Kenniscentrum Kusttoerisme opnieuw aan de slag om ondernemers te helpen waar zij kunnen en om bij de overheden te lobbyen voor steun en/of aanpassing van maatregelen.

Horeca

De horeca wordt zwaar getroffen door de vele coronamaatregelen. Ruim 60% verwacht het jaar met verlies af te sluiten, omzetten zijn gemiddeld zo’n 20% lager dan in 2019. Veel horeca-ondernemers konden profiteren van de mooie zomermaanden, daardoor is de omzetdaling over het gehele jaar nog beperkt gebleven. 

Verblijfsaccommodaties

De verblijfsaccommodaties hebben zeer veel overnachtingen en omzet misgelopen in het voorseizoen. Zeeland werd harder geraakt dan andere regio’s, door het verbod op toeristisch overnachten in deze periode. Vervolgens pakte de zomer voor diverse soorten verblijfsaccommodaties totaal verschillend uit. Campings, minicampings en bungalowparken profiteerden optimaal van de toegenomen belangstelling voor vakantie in eigen land en zagen een recordaantal overnachtingen. 93% van de respondenten uit deze verblijfsrecreatie verwacht het jaar positief af te sluiten. Daarentegen laten respondenten met hotels, B&B’s en groepaccommodaties een totaal ander beeld zien. Deze groep heeft nauwelijks kunnen profiteren van de toename in overnachtingen in de zomer. Vooral groepsaccommodaties hebben het zeer moeilijk, aangezien de groepsmarkt vanwege de coronamaatregelen volledig stil kwam te liggen. 40% van de respondenten in dit verblijfssegment (hotels, B&B’s, groepsaccommodaties) verwachten het jaar met (fors) verlies af te sluiten. v

Overig vrijetijdsdomein

Respondenten vanuit het overige vrijetijdsdomein (attracties, zalencentra, rondvaartbedrijven, etc.) schetsen een zo mogelijk nog somberder beeld. Zij konden niet profiteren van de mooie zomer door de voortdurende capaciteitsbeperkingen. Daardoor verwachten zij dat hun jaaromzet ten opzichte van 2019 gemiddeld met ruim 40% zal dalen en is voor een grote meerderheid sprake van een negatief resultaat.

Al met al zullen veel ondernemers in de vrijetijdssector 2020 met een negatief resultaat afsluiten. Respondenten zeggen over het algemeen deze negatieve resultaten nu nog te kunnen opgevangen, maar er zijn grote zorgen over de liquiditeit in de komende periode. Deze bedrijven balanceren op het randje van de afgrond. De late uitbetaling van steunmaatregelen en stagnering in de kredietverstrekking vanuit banken leiden hierbij tot extra zorgen. 

De volledige rapportage vindt u onder aan deze pagina.






























Rapportage Economische impact coronacrisis op Zeeuwse vrijetijdseconomie - deel 3

Eind maart en eind juni is onderzoek gedaan naar de impact van de coronacrisis voor de vrijetijdssector in Zeeland. Deze sector omvat verblijf, horeca en vermaak. Inmiddels is het toeristisch seizoen afgelopen en zijn we in de gevreesde tweede coronagolf beland. Op verzoek van Toeristisch Ondernemend Zeeland (TOZ) en Economische Impuls Zeeland heeft HZ Kenniscentrum Kusttoerisme nu voor de derde keer onderzoek gedaan naar de impact van de coronacrisis voor de vrijetijdssector in Zeeland. Het onderzoek werd mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland.

Contactpersonen


Diana Korteweg Maris

Diana Korteweg Maris

Downloaden

Over deze publicatie

Publicatiedatum:20 november 2020
Project:Impact coronacrisis voor de Zeeuwse economie
Thema:
In samenwerking met:Provincie Zeeland, NV Economische Impuls Zeeland, Toeristisch Ondernemend Zeeland
Auteurs:Diana Korteweg Maris