Inwoner en gast hebben een optimale beleving


Voor balans is het belangrijk dat iedereen kan genieten van Zeeland. Dat geldt voor zowel de inwoners van onze provincie als de gasten die hier één of meerdere dagen op bezoek komen. Deze optimale beleving wordt deels gecreëerd door bestaande elementen zoals ruimte, strand en cultuur, maar wordt ook bepaald door elementen als gastvrijheid en productaanbod. De vraagstukken met betrekking tot de arbeidsmarkt en aanbodontwikkelingen hebben invloed op de beleving van inwoners en gasten, zoals hierna wordt toegelicht.


Vraagstuk arbeidsmarkt

Zeeland heeft momenteel te maken met een krappe arbeidsmarkt. Veel werkgevers hebben hierdoor moeite met het vinden van voldoende en kwalitatief goed personeel. Dit heeft gevolgen voor verschillende sectoren waaronder de vrijetijdssector. Zo kan een beperkt aantal beschikbare werknemers leiden tot verminderde dienstverlening en langere wachttijden, waardoor het gevoel van gastvrijheid af kan nemen. Horecagelegenheden, hotels en toeristische attracties kunnen onderbemand raken, waardoor de kwaliteit van service en voorzieningen afneemt. En ook kan een tekort aan werknemers een negatief effect hebben op de lokale economie, omdat bedrijven niet optimaal kunnen profiteren van het toeristenseizoen doordat zij bijvoorbeeld één of meerdere dagen moeten sluiten. De verminderde kwaliteit van het aanbod kan leiden tot frustratie bij bezoekers, die mogelijk teleurgesteld raken in hun vakantie-ervaring. Een tekort op de arbeidsmarkt kan zo aanzienlijke gevolgen hebben voor de beleving van inwoners en bezoekers op een bestemming.

Vraagstuk aanbod

Het is voor de toekomst van de vrijetijdssector belangrijk dat er een divers aanbod is, voor ieder wat wils. Aanbod voor een kampeervakantie aan zee, een weekendje op hotel in de stad en een duikweekend in een groepsaccommodatie aan de Oosterschelde. Het liefst in verschillende prijsklassen. Door verschillende ontwikkelingen zien we een afname in de diversiteit van het Zeeuwse aanbod. Dit is het gevolg van o.a. het veranderen van kampeerplaatsen naar verhuurchalets, bedrijfsovernames door ketenbedrijven en vermogende particulieren die hun geld investeren in recreatief vastgoed. Deze afname kan negatieve gevolgen hebben voor zowel inwoners als bezoekers van Zeeland. Voor bezoekers betekent verschraling van het logiesaanbod een beperking in de keuzemogelijkheden en wellicht ook dat zij het accommodatietype van hun voorkeur niet meer in Zeeland kunnen vinden. Voor inwoners geldt dat zij zorgen hebben over het toenemende ruimtebeslag en de beeldkwaliteit van recreatieve bebouwing. Ook kan een verschraling van het vrijetijdsaanbod leiden tot minder gevarieerde mogelijkheden om vrijetijdsactiviteiten in de eigen provincie te ondernemen. Streven is het creëren van een Zeeuws aanbod dat innovatief is, divers en dat past bij de locatie.