EMS

Optimaal verduurzamen dankzij EMS

Hoe kun je de energie van je zonnepanelen optimaal gebruiken ondanks dat je verbruik overwegend in de ochtend en avond ligt? En hoe zorg je dat je juist op de ‘goedkope’ momenten energie van het net afneemt? Een energiemanagementsysteem (EMS) bood camping Weltevreden uitkomsten.  

“Een EMS stemt alle energiesystemen, zoals zonnepanelen, laadpalen, warmtepompen, warmteopslag en batterijen op elkaar af en haalt er het maximale rendement uit”, vat Dennis Tilgenkamp van Stark EMS samen. Wat dat maximale is, kan per gebruiker verschillend zijn. “Het is maar net wat je doel is. Wil je vooral zoveel mogelijk eigen opgewekte stroom verbruiken? Wil je vooral optimaal inspelen op energieprijzen? Moet je vanwege netcongestie binnen bepaalde grenzen van je netbeheerder blijven? Wat voor jou het belangrijkste is, voert het EMS uit.”

Eenvoudig en complex

Dit klinkt vrij eenvoudig, maar dat is het allesbehalve. “Voor gebruikers wel hoor”, stelt Dennis gerust. “Zij krijgen via een gebruikersvriendelijk dashboard te zien wat het EMS doet. Onder de motorkap gaat echter een goed doordacht softwaresysteem met een zeer complex algoritme schuil. Dit maakt continu de juiste afwegingen om jouw doel te bereiken.”

Voorbeeld Camping Weltevreden

Bij Camping Weltevreden wil eigenaar Adriaan Wisse graag zo effectief mogelijk omgaan met al zijn eigen energiesystemen en bovendien optimaal inspelen op de gunstige momenten in de energie- en onbalansprijzen van het net. “Op de momenten dat de prijzen hoog staan en de camping te weinig eigen energie opwekt, zorgt het EMS ervoor dat er energie uit de batterijen en warmte uit de warmtebuffer wordt gebruikt. Staan de energieprijzen juist gunstig, dan maakt het EMS de keuze om stroom van het net te pakken. Die energie van de batterij kan namelijk beter van pas komen als de energie- en onbalansprijzen hoog staan.”

EMS stuurt alles automatisch aan

Op dezelfde manier kan het EMS ook laadpalen sneller of trager laten laden, de zonnepalen op volle sterkte laten werken of juist niet en warmte uit een warmtebuffer halen of juist opwekken met de warmtepomp. “Bij het voorbeeld van Adriaan zijn alle facetten aanwezig: zonnepanelen, warmtepompen, batterijen en warmteopslag. Maar ook als je niet over een batterij of warmteopslag beschikt, kun je met een EMS veel voordeel behalen”, vertelt Dennis.

Koppeling EMS

Een belangrijke voorwaarde voor het kunnen installeren van een EMS is dat de hardware, zoals omvormers en laadpalen, geschikt is voor integratie. “Nog niet alle hardware, zijn ontwikkeld met de gedachte open te kunnen integreren in een groter geheel, zoals bij energiesystemen. Maar gelukkig staan veel fabrikanten er wel voor open om mee te werken aan een koppeling. En zo niet, dan is de integratie van een EMS vaak linksom of rechtsom mogelijk te maken.”

Welk EMS kies je?

Dan de keuze: welk EMS kies je? “Kijk bij aanbieders onder meer naar hun focusgebied”, adviseert Dennis. “Sommige aanbieders focussen zich op eenvoudige systemen voor huishoudens. Anderen zijn meer op complexere bedrijfssituaties gericht met bijvoorbeeld meerdere ‘bewegende delen’ en volledig laadpaalmanagement. Iets waar campings mee te maken hebben.  

Veilig, mede dankzij LAN

Ook de cybersecurity is goed geregeld. Een EMS kan werken op een apart LAN, dus een lokaal netwerk op je eigen bedrijf dat niet van buitenaf te bereiken is. Hier koppel je al je energiesystemen aan. “Dat hebben we ook bij Camping Weltevreden gedaan. Het leuke is dat Adriaan graag anderen wil laten meekijken in zijn systeem, zodat ze kunnen zien hoe het werkt en wat het oplevert. Dat gaan we binnenkort via een apart dashboard mogelijk maken.”

Wat levert een EMS op?

Gesproken over ‘wat het oplevert’… “Dat is natuurlijk per situatie verschillend en afhankelijk van de prijsfluctuaties in dag- en onbalansprijzen van het net. Maar in algemene zin kan een EMS, gekoppeld aan bijvoorbeeld zonnepanelen en een batterij, op momenten tot wel 50% aan energiekosten besparen. En in deze tijden van netcongestie is het ‘binnen de grenzen van de netbeheerder blijven’ ook belangrijke winst. Zo kun je verduurzamen zonder dat je een sterkere aansluiting nodig hebt.”

Veel perspectief voor de toekomst

 “Er volgt hopelijk nog veel meer goed nieuws”, vertelt Dennis enthousiast. “In de toekomst zou een EMS verschillende individuele gebruikers aan elkaar kunnenkoppelen. Je vormt dan samen een virtuele powerplant die voor alle partijen het optimale rendement regelt. De enige hobbels die hiervoor nog overwonnen moeten worden, liggen op wetgeving, formaliteiten en juridisch vlak. Technisch is het al mogelijk. Dat biedt veel perspectief voor de toekomst!”