Kansen op korte en lange termijn

Op weg naar een duurzame arbeidsmarkt

Zoals beschreven in het hoofdstuk 'krapte en oorzaken' wordt de krapte op de arbeidsmarkt in de vrijetijdssector niet veroorzaakt door één uitdaging en daarom is er ook niet één oplossing. Om de uitdagingen aan te pakken zal in samenwerking tussen partijen zoals overheid, onderwijs, ondernemers en kennisinstellingen samengewerkt moeten worden. In dit hoofdstuk beschrijven we enkele oplossingsrichtingen waar aan gedahct kan worden.

Duurzaam werkgeverschap en employer branding

Een van de veel benoemde oorzaken van de arbeidskrapte in de vrijetijdssector is het imago. Het imago waar de sector mee kampt is er een van mindere arbeidsvoorwaarden, een minimaal salaris en lastige werktijden. Het ontbreekt partijen in de vrijetijdssector in de huidige situatie aan het vermogen om dit imago te ontwikkelen en zo (potentiële) werknemers te enthousiasmeren, binden en behouden. Het beeld dat werken in de sector een vak is waarin je veel kunt leren, groeien en jezelf ontwikkelen ontbreekt.

Leestip: Verschillende partijen op zowel regionaal als nationaal niveau zetten zich in voor een aanpak van de huidige arbeidsmarktuitdagingen. Een van de initiatieven waarbinnen dit gedaan wordt is het Hospitality Pact waar duurzaam werkgeverschap een van de centrale thema's is. Lees hier meer over deze projecten:

+ korte samenvatting Zeeuwse Hospitality Pact incl. lees meer over dit project

+ korte samenvatting nationaal Hospitality Pact incl. lees meer over dit project

Een van de oplossingsrichtingen voor het verbeteren van het imago zou het investeren in duurzaam werkgeverschap kunnen zijn. Duurzaam werkgeverschap is een begrip dat bestaat uit meerdere thema's. Zo wordt binnen duurzaam werkgeverschap aandacht besteed aan werkgeluk, duurzame inzetbaarheid van medewerkers, vitaliteit en arbeidsvoorwaarden en diversiteit en inclusie. Per thema zijn er verschillende factoren die bijdragen aan hoe iemand dit thema ervaart. Zo kan duurzame inzetbaarheid bijvoorbeeld gestimuleerd worden door doorgroeimogelijkheden aan te bieden aan werknemers en draagt een balans tussen werken en leven bij aan werkgeluk.

Leestip: HZ Kenniscentrum Kusttoerisme deed in 2022 onderzoek naar de betekenis van duurzaam werkgeverschap in de context van de Zeeuwse vrijetijdssector. Lees de rapportage hier.

Employer branding

Door duurzaam werkgeverschap en Employer Branding te ontwikkelen binnen de hospitality sector creëren bedrijven voor zichzelf een betere concurrentiepositie, grotere aantrekkingskracht voor potentiële werknemers, grotere medewerker betrokkenheid, werkgeluk en groter persoonlijk welzijn van medewerkers. Door in co-creatie te werken wordt niet alleen gewerkt aan de ontwikkeling van de bedrijfsidentiteit op individueel bedrijfsniveau, maar zorgt de massa voor een positieve impuls voor het imago op sectorniveau en daarmee voor structuurversterking. Het verbeteren van het imago op provinciaal niveau zorgt voor meer aantrekkingskracht van de sector en de hieraan gerelateerde opleidingen. Dit zal leiden tot meer arbeidspotentieel voor de sector en biedt daarmee een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt. V

Onderwijsketen en perspectief

Onderwijs investeert in een duurzame structurele onderwijsketen

Leerdoelen in het onderwijs en benodigde skillsets in het bedrijfsleven zijn op elkaar afgestemd, onderwijs wordt praktijkgerichter;

Technologie en automatisering

Bedrijfsvoering 2.0

Nieuwe oplossingsrichtingen worden geformuleerd en gerealiseerd voor het aanpakken van bestaande arbeidsproblematiek: o Pieken en dalen in werkdrukte worden afgevlakt: flexibilisering in concept, assortiment en de inrichting van service; o Gebruik van nieuwe technologieën en datagedreven werken.

Aantrekken nieuwe arbeidsgroepen























Referenties