Overzicht
Tijdens de behandeling zijn er momenten waarop je wel zou willen en kunnen werken, maar er zijn ook momenten waarop je daar niet toe in staat bent. Het is fijn om bepaalde taken te kunnen oppakken wanneer je je goed genoeg voelt.
"Ik vind het heel fijn om weer aan het werk te zijn. Het was gewoon anderhalf jaar een en al ziekenhuis, informatie, onwetendheid en nu heb je weer iets waarvan je denkt ‘Dit weet ik. Hier kan ik voor gaan’. Even een andere omgeving, een andere sfeer."
Vaak wordt er gezegd als je kanker hebt blijf je maar lekker thuis en dat is nu net niet altijd de handige oplossing.
Handelingsopties
Wat is er haalbaar?
"Op een gegeven moment ga je aan de bel trekken om te vragen wat er mogelijk is en dan blijkt er toch best wel veel mogelijk te zijn."
De mogelijkheden zijn mede afhankelijk van de sector, de organisatie en de functie waarin je werkt. Werkgevers moeten ook rekening houden met klanten en collega’s.
HR adviseur: “Dat is het lastige in deze organisatie, ook qua re-integreren, dat als iemand in dit thuisbegeleiding werkt en diegene is langdurig ziek, dat dat vaak niet boventallig kan. Op een woonlocatie zeg ik vaak start gewoon boventallig en er wordt nog niet op je gerekend dus je kan zo rustig aan opbouwen.”
HR adviseur: “Ja, maar het is ook weer een zoektocht want ja, de collega’s kunnen wel iets overnemen maar die moeten ook weer niet overbelast worden. Dus dat is echt een zoektocht met elkaar.”
HR adviseur: “We hebben ook weleens medewerkers die komen dan op advies van de bedrijfsarts, van de keuringsarts, je moet om de dag werken. Dat kan. Maar om de dag, 8 uur, dat betekent dat je niet boven de 24 uur uit kan.”
HR adviseur: “Stel je hebt iemand met een contract van 36 uur in de zorg die alleen maar overdag kan werken dan is de vraag, kan je dat in ieder team hebben. Kun je dat ten opzichte van collega’s verantwoorden dat iemand bijvoorbeeld geen weekenden en avond en nachten werkt. Dat is lastig. Want met hoeveel uur kun je het dan wel wat beter verantwoorden. Daar moet je naar zoeken met elkaar.”
Je bent inderdaad ook aan het behandelen en aan het herstellen, maar daarnaast zijn de stapjes die je zet in het re-integreren om jezelf zo lang mogelijk actief te houden ook belangrijk. Als je aan het re-integreren bent ook al ben je niet aan het werk blijf je betrokken en actief en je blijft meedoen, in plaats van dat je weggezet bent in een hoekje.
Omgaan met reacties van collega’s
"Als je weer gaat werken voel je de ogen in je rug. De mensen die jou nooit gedag zeiden komen ineens een praatje maken. Dan denken ze vast van daar heb je haar. Er zit echt een stempel op je hoofd lijkt het wel."
"Daarvoor was ik er ook en nu ben ik ineens iemand mét. Dat gevoel een beetje heb je erbij. Maar dat gaat wennen en dat gaat weg."
"Het is voor heel veel mensen ook moeilijk om ermee om te gaan he. Ze weten niet hoe jij reageert omdat ze jou niet goed genoeg kennen. Er zijn ook mensen die het wel willen, maar niet kunnen. Die lopen met een boog om je heen. Het is niet voor iedereen even makkelijk om iemand aan te spreken, terwijl ze misschien best geïnteresseerd zijn in jou als persoon."
Voor de ander kan het lastig zijn om in te schatten waar jij behoefte aan hebt. Probeer duidelijk aan te geven wat je zelf wilt. Soms kun je behoefte hebben aan wat afleiding en andere keren wil je misschien juist samen stilstaan bij de moeilijke periode.
"Het is fijn als je in een omgeving zit waar je kan zeggen jongens, nu even niet. Ik wil gewoon even lol. Dat je de vrijheid krijgt om te zeggen: ‘Ik wil het er even niet over hebben’."
"Weet je, er zit wel anderhalf jaar tussen en ik hoef niet veertig keer mijn verhaal te doen, maar één vraagje iets meer gericht op wat er gebeurd is dat zou voor mij persoonlijk goed zijn. Iemand die snapt dat het niet alleen maar positiviteit is. Het is ook even niet leuk geweest."
Past het werk dat je vroeger deed nog?
Deze vraag kan actueel worden zodra je weer deels aan het werk gaat, zowel voor jou als voor je werkgever.
"Ik zit nu dan op het punt dat ik echt moet kijken van goh ik kom uit de zorg, maar werken aan het bed is gewoon te zwaar voor mij, het is voor mij niet te doen. Dus ik zit echt te kijken van wat nu? Ik ben natuurlijk ervaren in de zorg, maar om nu bij de Action te gaan werken is ook niet mijn ding. Ik ben echt aan het zoeken van wat kan ik nu gaan doen?"
HR adviseur: “Nou, dat communiceer je van begin van aan dat terugkeer naar eigen werk. Zolang het onduidelijk is he. Want soms heb je ook situaties waarvan je gewoon weet, nu kan het eigen werk ook gewoon niet meer en dat gaat er ook niet meer komen. Dan heb je een andere situatie maar zolang dat onduidelijk is en er zit groei in dat herstel, ja dan hou je de eigen functie open.”
Adviezen
- Blijf jezelf afvragen wat er haalbaar is en geef het aan als je aanpassingen nodig hebt.
- Probeer naar je collega’s toe duidelijk aan te geven welke reacties jij fijn vindt en probeer geduld te hebben met ‘onhandige’ reacties.
Overwegingen
Voor de werknemer
Vraag je jezelf regelmatig af of je werkzaamheden haalbaar zijn? Kun je het aangeven als je aanpassingen nodig hebt?
Hoe zou je willen dat collega’s reageren? Kun je hun reacties (enigszins) sturen?
Passen de werkzaamheden die je vroeger deed nog bij je?
Voor de werkgever
Hoe geef je vorm aan het gezamenlijke zoekproces naar aangepast werk. Welke criteria zijn hierin belangrijk?
Welke mogelijkheden heb je om reactie van collega’s (bij) te sturen en in hoeverre wil je hier een verantwoordelijkheid in nemen?
Wat doe je als er twijfels zijn of iemand wel terug kan keren in de eigen functie?
Dus ik was op het moment van de diagnose werkloos. Dat was aan de ene kant prettig want je had alle ruimte. Ik had alleen met het UWV te maken. Aan de andere kant maakte het terugkeer naar werk, je bewandelt een ander pad. Je moet ergens opnieuw beginnen en dat kun je pas doen, op zijn vroegst, als de behandelingen helemaal klaar zijn. Ik heb de kans gemist om wat afleiding te hebben. Ik heb eerst alle behandelingen doorlopen. Toen ben ik bij een re-integratiecoach terechtgekomen. Toen heb ik een werkervaringsplaats kunnen doen bij een uitzendbureau. Het was een klein team en dat werkte heel prettig. Wat je net ook schetste de moeheid en alles, ja je kunt heel weinig, wat ik zelf heb ervaren dat de prikkelverwerking heel lastig was en soms nog is. Met een paar uurtjes ben ik daar gestart, dat heb ik een half jaar gedaan. Wat heel leuk was is dat ik daar kon blijven en daar een contract heb gekregen. Ik ben stapje voor stapje aan het opbouwen. ik zit nu op 20 uur en ik zie voor mezelf wel mogelijkheden om op termijn naar 32 uur te gaan.
Voor het eerst in mijn leven doe ik het in kleine stapjes. Ik was altijd van hup en gaan. Maar ik merk dat het verstandig is om het in kleine stapjes te doen zodat ik uiteindelijk kom waar ik kan zijn, zeg maar.
Nou ja, in mijn geval. Ik zat natuurlijk in de ziektewet via het UWV ik had op een gegeven moment zoiets van ja ik wil wat gaan doen. Dus ik ben gaan bellen met mijn re-integratiecoach van het UWV van ja mijn behandelingen zitten erop ik wil wel weer richting werk, maar hoe moet ik dat aanpakken? Ik had toen bijna nog geen haar en dacht ik kan zo toch niet gaan solliciteren. Door initiatief te nemen kwam zij wel met de mogelijkheden die er waren. Geef duidelijk aan hoe jij het wil vormgeven. Dat kan een stukje zijn van wat wil je op dat moment? Toen kwam zij met een aantal opties: je kunt bij een loopbaancoach of bij een re-integratiecoach een werk fit traject gaan volgen. Zij kijkt dan waar sta je en waar is behoefte aan en dat wordt dan zo goed mogelijk op jou afgestemd.
Weten wat je wilt betekent niet dat je een kant en klaar plan moet hebben?
Ja want dat is inderdaad lastig om te zeggen wat kan er en wat kan ik? Ik denk dat het goed is dat je daar hulp in hebt.
Dat denk ik ook, mijn werkgever was daar heel vrij in van doe maar wat je wilt. Aan de ene kant heel fijn maar aan de andere kant dacht ik ja ik doe maar een dotje, wie zegt dat dit goed is en niet volgende week de man met de hamer er is? Het is fijn als je ook vanuit de werkgever hebt die jou een beetje kent en je kan afremmen of juist een schop onder de kont kan geven. Ik zou een werkgever adviseren om dat aan te kaarten: van heb je daar hulp mee nodig en wat voor soort hulp heb je dan nodig?