Jeugdmonitor Zeeland

120 Minicamping de Ark 060517.jpg

Jeugdmonitor Zeeland brengt trends en ontwikkelingen in beeld over jeugdigen in de vroege kindertijd, basisschoolperiode, adolescentie en jongvolwassenheid. De vier deelonderzoeken zijn:

  • Ouders Jonge Kinderen
  • Groep 6-ers
  • Derdeklassers
  • Jongvolwassenen (18-23 jaar)

Doel

In de Zeeuwse Jeugdmonitor worden de ontwikkelingen bij kinderen, jongeren en de rol daarbij van ouders/gezin, school en omgeving gemonitord. De focus ligt op factoren die van invloed zijn op hoe kinderen in Zeeland opgroeien. Het gaat daarbij om factoren die gerelateerd zijn aan kinderen zelf; de opvoeding door hun ouders of verzorgers; en de sociale, fysieke en digitale context waarin ze opgroeien. De resultaten van Jeugdmonitor Zeeland voeden het gesprek over een effectief integraal jeugdbeleid in de gemeente. Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving bespreekt de resultaten met het werkveld en publiceert de bevindingen in themarapporten en op een online dashboard.

Opdrachtgever(s)

Jeugdmonitor Zeeland maakt onderdeel uit van het takenpakket van ZeelandScan (2018-2021). Een opdracht van de dertien Zeeuwse gemeenten, onderwijsorganisaties, GGD Zeeland, Robuust en overige instellingen die op het gebied van jeugd werkzaam zijn. Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving is verantwoordelijk voor de uitvoering en het beheer van de onderzoeken van Jeugdmonitor Zeeland.

Periode

Jaarlijks worden jongeren gevraagd om een vragenlijst in te vullen in het kader van de Zeeuwse Jeugdmonitor. Het onderzoek wordt door het Planbureau uitgevoerd, herhaalt zich en loopt inmiddels al twintig jaar. Hierdoor worden de resultaten steeds waardevoller, omdat langdurige trends en ontwikkelingen in de positie van jongeren in Zeeland almaar scherper worden. In het najaar van 2021 staat het onderzoek onder derdeklassers van het voortgezet onderwijs op de planning.

Onderzoekscyclus.png


Dashboard

Publicaties

Onderzoeksverantwoording

Per deelonderzoek van Jeugdmonitor Zeeland is er een onderzoeksverantwoording beschikbaar. Hierin is meer te vinden over de respons, afname van vragenlijsten etc.

Meer weten?

Esther van Sprundel