Onderzoeksmethodes

Bij Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving maken we gebruik van verschillende onderzoeksmethodes. Samen geven die een compleet beeld van de leefbaarheid in Zeeland. Elk onderwerp leent zich voor een anderen benadering. Binnen de onderzoeken onderscheiden we bijvoorbeeld meerdere niveaus: die van het individu, de lokale gemeenschap (zoals buurten, wijken of gemeenten) en heel Zeeland. Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving onderzoekt zowel de feitelijke situatie op basis van cijfers als de ervaren situatie door Zeeuwen zelf. Daarvoor zijn verschillende manieren van informatie verzamelen en onderzoektechnieken noodzakelijk.

Beschikbare data

Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving gebruikt voor veel onderzoeken beschikbare data van andere organisaties en overheden. Denk hierbij aan het CBS, GGD, gegevens van gemeenten, UWV, Justitie, DUO of het Kadaster. We noemen dit soort data 'registratiecijfers'. Die gegevens kunnen worden binnen de onderzoeken van Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving gebruikt voor koppeling, analyse en duiding. Om openbare gegevens toegankelijk te maken voor iedereen en op een centrale plek te ontsluiten, werken we nauw samen met andere organisaties op het gebied van data.

Monitors

Een belangrijke bron van gegevens zijn de monitors van Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving. Het gaat hier om vragenlijstonderzoeken die in een bepaalde tijdscyclus worden herhaald. We nodigen, in samenwerking met gemeenten, inwoners van Zeeland uit om de vragenlijst op papier of digitaal in te vullen. Het gaat om een steekproef die representatief is om uitspraken te doen op buurt-, wijk-, gemeente- of Zeeuwse niveau. Omdat we de onderzoeken regelmatig herhalen, worden trends zichtbaar. De uitkomsten van de onderzoeken binnen de diverse monitors beschrijven we in publicaties.

Interviews en focusgroepen

Sommige onderwerpen vereisen een andere aanpak dan bijvoorbeeld vragenlijsten of het analyseren van registratiecijfers. Wanneer het gaat om perspectieven van inwoners, ervaringen of achterliggende motivaties maakt Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving gebruik van interviews of focusgroepen. Het gaat om een open gesprek waarin thema's dieper worden uitgelicht. Deelnemers aan de gesprekken zoeken we, afhankelijk van het onderzoek, onder inwoners, professionals of experts. Bij Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving vinden we het belangrijk dat deelnemers aan deze onderzoeken bekend zijn met hun rechten.

Delen van resultaten

De uitkomsten van de onderzoeken die Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving uitvoert, leiden tot publicaties of artikelen. Het uitgangspunt is dat de publicaties goed leesbaar en toegankelijk zijn. Alle publicaties zijn te vinden op deze website. Verder kondigen we nieuw verschenen publicaties of artikelen aan via de nieuwsbrief, social media en persberichten. De betrokken partners, zoals gemeenten of Provincie, worden direct ingelicht. Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving hecht er waarde aan met overheid, burgers en bedrijven in gesprek te gaan over de resultaten. Dat doen we middels presentaties en werkplaatsen. In een werkplaats is er ruimte om met belanghebbenden (bijvoorbeeld professionals, ambtenaren of inwoners) het gesprek te voeren over thema's die voortkomen uit de onderzoeksresultaten.