Hoe kan ik de principes van FftF toepassen op de grote financiële tekorten in het sociaal domein, met name in de uitvoering van de Jeugdwet? Welke kerncompetenties van Facilitator of Change kan ik hierbij inzetten?

Als programmamanager sociaal domein ben ik inhoudelijk aanspreekbaar op het resultaat van de totale opgave binnen het sociaal domein in de gemeente Schouwen-Duiveland: de organisatie, de transformatie, de effecten van de inzet bij de inwoners(resultaten) en ook de financiën. Het bezig zijn en organiseren van acties om de tekorten terug te dringen, leek mij in tegenspraak met de transformatie die we willen realiseren in het sociaal domein. Het werken aan transformatiedoelen is aan de orde als inhoudelijke, toekomstgerichte en gezamenlijke plannen worden ontwikkeld en uitgevoerd. Hier competenties op ontwikkelen is voor mij de motivatie geweest om me in te schrijven voor de Minor FftF. En nu wordt mijn hele werkweek beheerst door het grote financiële tekort...

In gesprek met Hans de Bruin hierover heb ik een aantal eye-openers gekregen en lessen geleerd:

  • Belangrijkste les: koester de paradox! Vanuit tegenstellingen creëer je de beweging. Kan ik dingen gebruiken in de huidige situatie om de beweging te stimuleren? Ik realiseerde me dat de financiële situatie onderdeel van de werkelijkheid is! Het heeft geen zin te wachten 'tot dit probleem is opgelost', het maakt onderdeel uit van de opgave. Dit besef gaf me lucht: ook de plannen om uit de financiële problemen te kunnen komen, kunnen plannen zijn die bijdragen aan de beweging. Met dit inzicht heb ik geprobeerd in de aanpak de PQR in te vullen: Wat is de situatie (P), Hoe kunnen we ermee omgaan (Q), welke Condities zijn aan de orde, wat is het gezamenlijke doel (R)?
  • Organiseer je eigen maatschappelijke druk: door met de gemeenteraad en het college in gesprek te gaan over én de financiële opgave én de gewenste transformatiedoelen werd de opgave met elkaar in verband gebracht. De acties in het bezuinigingsplan moeten bijdragen aan de hogere doelen. De 'wereldbeelden' van betrokken stakeholders (beleidsmedewerkers, uitvoerend medewerkers, wethouders, gemeenteraadsleden, collega's overige afdelingen) kwamen aan de orde. Purpose (hoe verhoudt geld zich tot het welzijn en de noodzakelijke ondersteuning van de inwoner), Validatie (doen we gezamenlijk de goede dingen, en wat zijn de goede dingen) en Verificatie (doen we de dingen goed). Kan verificatie naar validatie? Wat willen we zijn als samenleving en wat mag dat kosten?
  • Het oude systeem draait door tot een andere werkelijkheid ontstaat. Welke condities zijn bruikbaar om te bewegen naar de nieuwe werkelijkheid? Gebruik de verschillen tussen de huidige werkelijkheid en de gewenste werkelijkheid. Het zijn schijnbare tegenstellingen! Het lijkt soms recht tegenover elkaar te staan, maar dat is niet wat aan de hand is. Het eindplaatje is namelijk wel gedeeld: een leefbare samenleving waarin iedereen die daar behoefte aan heeft, de benodigde ondersteuning ontvangt. De vraag is: hoe gaan we met de situaties om die op ons pad komen en blijven we bewegen naar dat eindplaatje?

Uiteindelijk hebben al deze inzichten eraan bijgedragen dat er een actieplan is ontwikkeld met brede steun van betrokken stakeholders dat omgaat met de situatie (neerwaarts bijstellen van de financiën) maar recht doet aan de gewenste transformatiedoelen (doen we de goede dingen en doen we ze goed?).


















Experience, afkomstig van: Margreet van Heest

Hoe kan ik de principes van FftF toepassen op de grote financiële tekorten in het sociaal domein, met name in de uitvoering van de Jeugdwet? Welke kerncompetenties van Facilitator of Change kan ik hierbij inzetten?

Competenties
Verbinden (dialoog centraal, beargumenteerd wenselijk en cultureel haalbaar), Kritisch reflecteren (het gesprek is een interventie an sich, blinde vlekken en onderscheid maken) , Conceptueel denken (systeem denken, het geheel zien), Onderzoekend vermogen (met stakeholders samen, meerdere disciplines/ achtergronden en belangen).
Startdatum
december 12, 2019
Einddatum
december 12, 2019

Generieke principes

Principes die kunnnen worden toegepast in geleerde lessen.

Geleerde lessen

Let op! De geleerde lessen opgedaan in jouw ervaringen met de praktijk worden gedeeld met alle deelnemers. Deel hier geen privacy-gevoelige informatie!





Geleerde les: Driedubbelslag

Samenvatting:
Een concreet project zou niet alleen moeten bijdragen aan een maatschappelijke opgave. Het project zou ook de mogelijkheden moeten verschaffen voor het opdoen van nieuwe competenties en het trekken van lessen.


Context:
In deze situatie heb ik nieuwe competenties geoefend en lessen kunnen trekken, naast het werken aan de maatschappelijke opgave. Belangrijkste inzichten: de financiële situatie is onderdeel van de werkelijkheid, van de (maatschappelijke) opgave! "Vanuit ogenschijnlijke tegenstellingen wordt beweging gecreëerd". Dat is binnen het actieplan tekorten jeugdhulp zichtbaar geworden. Ook het inzicht dat het organiseren van mijn eigen maatschappelijke druk bijdraagt aan het gesprek met de gemeenteraad over én de financiële opgave, én de gewenste transformatiedoelen.


Een project dient uitgevoerd te worden met de volgende doelen:

  • vooruitgang brengen in de maatschappelijke opgave;
  • samen werken met al dan niet nieuwe Faclitator of Change competenties;
  • lessen trekken uit het project (wie zijn we, wat doen we?).







Geleerde les: Van verificatie naar validatie

Samenvatting:
De stap van "doen we de dingen goed?" naar "doen we gezamenlijk de goede dingen?".


Context:
Inzicht: in deze situatie hebben we nog niet bereikt dat we de stap gezet hebben van 'doen we de dingend goed' naar 'doen we gezamenlijk de goede dingen'. Uiteindelijk hebben de inzichten in deze situatie er wel aan bijgedragen dat er een actieplan is ontwikkeld met brede steun van betrokken stakeholders dat omgaat met de situatie (neerwaarts bijstellen van de financiën) maar ook recht doet aan de gewenste transformatiedoelen (doen we de goede dingen?).


Met deze processtap in de sociale theorie wordt de stap gezet van verificatie (doen we de dingen goed?) naar validatie (doen we gezamenlijk de goede dingen?). Deze stap geeft antwoord op de vraag: wie zijn we, en wat doen we? Het antwoord op deze vraag is niet gemakkelijk te geven en al gauw blijft men steken in abstracte ideeën. In concrete projecten wordt men geconfronteerd met allerlei keuzes en dilemma's. Door middel van reflectie en een brede dialoog kunnen inzichten uit de praktijk naar een hoger plan worden getild: van verificatie naar validatie.








Geleerde les: Kritische reflectie

Samenvatting:
Met kritische reflectie wordt inzicht gekregen in de overtuigingen en beweegredenen van belanghebbenden.


Context:
Inzicht in de belangen en overtuigingen van de betrokkenen. Waar op het eerste gezicht de raadsleden aansturen op het verminderen van het tekort jeugdhulp, blijkt na het voeren van de dialoog dat zij ook oog hebben voor de transformatie die we willen realiseren binnen de jeugdhulp. Dit is als zodanig ook opgenomen in het amendement dat de raad heeft aangenomen op de bestuursopdracht 'aanpak tekorten jeugdhulp'.


Met kritische reflectie wordt de stap gemaakt van eersteoredeobservaties naar tweedeordeobrvaties.

Tweedeordeobservatie


<accesscontrol>Access:FftF september 2019</accesscontrol>