Competenties en assessment
Competenties Facilitator of Change
De Facilitator of Change beheerst de volgende competenties:
- Verbinden: samen met betrokkenen en op basis van dialoog tot een iteratief proces van co-evolutie (programmamanagement) komen waarin beargumenteerd wenselijk en cultureel haalbare verbeteringen worden geïmplementeerd en herzien;
- Kritisch reflecteren: observeren met welke overtuigingen en aannames de situatie (project, initiatief, et cetera) wordt aanschouwd. Daardoor worden ethische uitgangspunten en leidende principes geïdentificeerd en kan desgewenst het speelveld worden vergroot;
- Conceptueel denken: het inzichtelijk maken van (verbanden tussen onderdelen van) de gehele situatie en op basis daarvan verbeteringen voorstellen.
Hoe de competenties zich tot elkaar verhouden
Het samen met betrokkenen tot actie overgaan en tot een veranderproces komen wordt zichtbaar door de competentie verbinden toe te passen, wat weer is gebaseerd op en in iteratie met kritisch reflecteren en conceptueel denken.
Leeruitkomsten en criteria bij de competenties
Beheersing van de competenties is uitgedrukt in het voldoen aan de negen leeruitkomsten en bijheborende criteria (drie per competentie, genummerd 1.1 tot en met 3.3, zie onderstaande tabel).
Hoe de Facilitator of Change met behulp van de leeruitkomsten samen met betrokkenen naar 'de goede dingen' zoekt
De leeruitkomsten zijn ingedeeld in drie fasen (de rijen in de tabel): "Voor een basis zorgen", "Nieuwe perspectieven zien en benutten" en "Samen zoeken naar ‘de goede dingen’". Deze fasen worden enigszins volgordelijk, maar bovenal op iteratieve -circulaire en interfererende- wijze doorlopen. Het resultaat hiervan is dat er een duurzaam veranderproces ontstaat - meer nog dan het project of initiatief 'enkel' met een wenselijk eindresultaat als afgerond te beschouwen.
Bronnen bij de leeruitkomsten en criteria
- Cursus Fit for the Future (2020). Workshops / inhoud. URL: https://www.projectenportfolio.nl/ wiki/index.php/LC_00519
- Gulikers, J. and C. Oonk (2019). Towards a Rubric for Stimulating and Evaluating Sustainable Learning. Sustainability 2019, 11, 969; doi:10.3390/su11040969
- Midgley, G., R.Y. Cavana, J. Brocklesby, J.L. Foote, D.R.R. Wood and A. Ahuriri-Driscoll (2013). Towards a new framework for evaluating systemic problem structuring methods. European Journal of Operational Research 229 (2013) 143–154; doi:10.1016/j.ejor.2013.01.047
Ontwikkeling en assessment
Voortgang bespreken en monitoren
Samen met de coach en met behulp van de leeruitkomsten en bijbehorende criteria wordt regelmatig de ontwikkeling van de Facilitator of Change besproken. Dit zijn zogenoemde 'formatieve toetsmomenten' die gaan over vragen als: wat heb ik tot op heden ontwikkeld, waarin ga ik mij nog ontwikkelen en hoe ga ik dat aanpakken?
Bewijslast verzamelen in een portfolio
De Facilitator of Change toont aan dat hij/zij de competenties beheerst. Daarvoor wordt een portfolio ontwikkeld met daarin een authentieke beschrijving van activiteiten en geleerde lessen gelinkt aan de competenties. Open hier de aanwijzingen voor de ontwikkeling van het portfolio.
Niveau en studiebelasting
- Niveau: hbo-niveau 6 (bron: Nederlands Kwalificatieraamwerk NLQF).
- Omvang en studiebelasting: 30 EC (European Credits) / 840 uren.
Eindassessment proces en criteria
Assessmentformulier (raamwerk, in ontwikkeling)