In het project PROFIT proberen wij met big data experimenten, service design en persoonlijk innovatie-advies ondernemers in toerisme verder te helpen. Lees hieronder over de actuele stand van zaken.
Big data experimenten
In de afgelopen twee jaar is volop geëxperimenteerd met allerlei verschillende soorten data, van Facebook berichten tot Google statistieken en van boekingsdata tot reviews. Sommige experimenten leidden tot bruikbare inzichten, andere experimenten leidden tot niets. Alle ervaringen worden bijeengebracht in één rapportage. Hierin kunt u de ervaringen tot nu toe lezen, in de komende maanden worden de ervaringen van enkele lopende experimenten nog toegevoegd.
Het meest zinvol zijn tot nu toe de analyses met data vanuit boekingssoftware van verblijfsaccommodaties. Door gegevens over aankomst- en vertrekdatum, boekingsdatum en herkomstland bijeen te brengen, kunnen mooie analyses worden gemaakt van boekingspatronen van verschillende nationaliteiten voor verschillende vakantieperioden.
Graag willen we ook voor horecabedrijven, attracties of winkeliers relevante analyses kunnen samenstellen. Daarom wordt momenteel gewerkt aan een apparaatje waarmee informatie kan worden uitgelezen vanuit kassasystemen. In de maanden juni t/m september wordt hiermee een pilot uitgevoerd.
Service design
Samen met de kustregio’s van Vlaanderen, Noord-Frankrijk en de Engelse regio’s Kent en Essex hebben we gewerkt aan het ontwikkelen van ideeën voor seizoensverlenging. Hierbij is gekozen voor service design, een methode waarbij gasten betrokken worden in het ontwikkelproces. In Zeeland is gekozen voor gasten uit twee doelgroepen, doelgroepen die beide kansen bieden voor seizoensverlenging omdat zij niet gebonden zijn aan vakantieperioden: empty nesters en young professionals. In creatieve sessies hebben we met gasten uit deze doelgroepen gesproken over hun wensen en verwachtingen tijdens vakanties. Vervolgens hebben we deze gasten gekoppeld aan toeristische ondernemers en hebben zij samen gewerkt aan het ontwikkelen van productideeën die de jaarrond aantrekkelijkheid van Zeeland als toeristische bestemming versterken. Benieuwd naar deze ideeën of de ideeën die in onze buurlanden ontwikkeld zijn? Kijk hier!
Innovatie-inspiratie
In januari en februari werden twee inspiratietrips georganiseerd, waarbij innovatieve ondernemers in de partnerregio’s werden bezocht. Bijzonder leuke trips, waarbij volop kennis en ervaring werd uitgewisseld. Inmiddels heeft een Engelse ondernemer al een concreet investeringsplan ontwikkeld op basis van de ideeën die hij in Zeeland heeft opgedaan. Bekijk een impressie van de inspiratietrips.
Innovatiestart-traject
Als onderdeel van PROFIT krijgen MKB-ondernemers een steuntje in de rug bij hun innovatieplannen. In elke regio kunnen maximaal 35 ondernemers deelnemen aan een traject bestaande uit coaching door een ervaren adviesbureau, dat resulteert in een zeer beknopt innovatieplan. Vervolgens kunnen zij dit plan bespreken met een panel van experts. Inmiddels doen 35 ondernemers vanuit heel Zeeland mee aan dit traject. We zijn benieuwd naar de resultaten!
Save the date!
Op dinsdag 17 september sluiten we het project PROFIT af. In een origineel programma worden de ervaringen en resultaten van alle projectonderdelen toegelicht: big data, DNA, service design en innovatie-ondersteuning. Ook wordt dan de ondernemer met het beste innovatieplan vanuit het innovatiestart-traject verkozen. Reserveer de datum alvast in uw agenda, voor de zomer ontvangt u de uitnodiging met nadere informatie.
Over PROFIT
PROFIT is een internationaal project, gericht op het stimuleren van innovatie bij bedrijven in de toeristische en vrijetijdssector. Zeeland is één van de kustregio’s waar het project uitgevoerd wordt, samen met de Belgische kust, de Franse regio Pas de Calais en de Engelse regio’s Kent en Essex. In Zeeland wordt PROFIT uitgevoerd door Economische Impuls Zeeland en Kenniscentrum Kusttoerisme, onderdeel van HZ University of Applied Sciences.
PROFIT wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Interreg 2 Zeeën-programma. De Zeeuwse activiteiten worden bovendien mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland en de gemeenten Goes, Schouwen-Duiveland en Veere.