Route 01- Leefbare fysieke ruimte

Doelstelling: Het unieke Veerse grondgebied behouden en kansen benutten.

Strategie

We vinden een schone, veilige, gezonde en mooie leefomgeving belangrijk. De rust en de natuur zijn belangrijke waarden. We zijn zuinig op het fraaie Veerse landschap.

We behouden en versterken omgevingswaarden in onze fysieke leefomgeving. Denk aan de kwaliteit van water, bodem en lucht. Hinder en aantasting van de leefomgeving of het risico daarop willen we zo veel mogelijk voorkomen. We beperken daarom belasting door geluid, geur en licht. We voorkomen onaanvaardbare risico’s voor de fysieke leefomgeving.

We behouden en verbeteren de biodiversiteit. Biodiversiteit is al het leven op aarde. De enorme verscheidenheid aan levende organismen is behalve mooi ook nuttig en noodzakelijk. Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Het levert voedsel en grondstoffen voor huisvesting, kleding en medicijnen. Deze natuurlijke hulpbronnen vormen basis voor onze welvaart en welzijn.

Biodiversiteit wordt ernstig bedreigd. Plant en diersoorten verdwijnen en ecosystemen raken verstoord. Aantasting van biodiversiteit en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen bedreigt uiteindelijk het voortbestaan van alle mensen. Er is in de afgelopen jaren al heel veel gebeurd, maar dit blijkt niet genoeg te zijn.

We versterken de kennis, beleving en betrokkenheid bij natuur, landschap en milieu. Zowel bij inwoners als toeristen. Voorlichting aan onder meer scholen vinden we erg belangrijk. Streekeigenheid en -gebondenheid is een uitgangspunt.

We behouden de beeldkwaliteit en kleinschalige kenmerkende infrastructuur van het landschap. Nieuwe intensieve veehouderijen passen niet binnen onze gemeentegrenzen. We houden onze leefomgeving schoon en vrij van ‘rommel’. We zetten in op het voorkomen van zwerfafval en stimuleren het opruimen ervan.  

We behouden de hoeveelheid en kwaliteit van het groen en natuur in de gemeente. Waar mogelijk voegen we meer groen toe. Groen- en natuurbeheer voeren we duurzaam uit en we stimuleren anderen dat ook te doen.

Bij ruimtelijke ontwikkelingen wegen we de effecten op de fysieke leefomgeving nadrukkelijk af. We toetsen de afgesproken regels via vergunningverlening en toezicht en handhaving.

Mijlpalen

Korte termijn (voor 2020)

  • Omgevingswaarden zijn gelijk gebleven of verbeterd
  • Natuurkwaliteit/biodiversiteit is verbeterd

Lange termijn (voor 2050)

  • Omgevingswaarden zijn gelijk gebleven of verbeterd
  • Natuurkwaliteit/biodiversiteit is verbeterd

Indicatoren:

  • Ecologische waarde (biodiversiteit)
  • Beeldkwaliteit
  • Sociale veiligheid
  • Netheid
  • Emissies (water, lucht, licht geluid)

Condities:

  • Bewustwording
  • Betrokkenheid

Randvoorwaarden:

  • DNA bevolking
  • Streekeigenheid



























Startdatum
januari 1, 2017
Einddatum
Startdatum: 1 januari 2017
Einddatum:
Afdeling:
Trekker:
Partners:
Kosten:
Budget:
Toelichting:




Subprojecten

ProjectStartdatumEinddatumSamenvatting
Kleine windmolens - Bestemmingsplan Buitengebied4 juli 2017
Meer natuur voor pittig fruit4 juli 2017Interreg project
Opstellen van licht- donkerbeleid1 juli 2017De gemeente Veere start in 2017 met het opstellen van Licht- Donkerbeleid