Borstkanker123RF.jpg

Borstkanker ( de medische term is: mammacarcinoom) is een vorm van kanker die begint in het melkklierweefsel in je borst. Het is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Omdat mannen ook een kleine hoeveelheid borstklierweefsel bezitten, kunnen zij ook borstkanker krijgen, maar dat komt veel minder voor.

Er zijn een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat je misschien borstkanker hebt. De eerste klacht is vaak een voelbaar knobbeltje in de borst. Ook kan het voorkomen dat er vloeistof uit de tepel komt, of dat een tepel die altijd normaal was, ingetrokken is. Verandering van de huid van je borst of bij de tepel kan ook een teken zijn, bijvoorbeeld een zweertje dat zo maar ontstond, of een bobbelige huid (sinaasappelhuid). Controleer ook je oksels regelmatig. Wanneer je daar knobbels voelt, kan het zijn dat ook de lymfeklieren zijn aangetast.

Wanneer je denkt iets gevoeld te hebben en je bezorgd bent, is het altijd het beste om naar de huisarts te gaan. Vaak blijkt er een goedaardig probleem te zijn. De huisarts is degene die dit het beste kan beoordelen. De beoordeling van knobbels is soms lastig. Dan wordt voor alle zekerheid andere onderzoeken gedaan. (mammografie, echo-onderzoek, biopsie).

Gelukkig wordt tegenwoordig door het bevolkingsonderzoek borstkanker vaak al in een vroeg stadium al opgespoord. Het bevolkingsonderzoek vindt (mobiel) ook In Zeeland plaats.

Claudia Brandenburg (directeur ADRZ)

In het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen is sinds 2016 een Zeeuws borstkankercentrum. Hier kunnen patiënten uit heel Zeeland terecht voor onderzoek en behandeling. Het centrum is een samenwerkingsverband tussen ADRZ, Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI), ZorgSaam en het Erasmus MC. Claudia Brandenburg, directeur ADRZ, vindt het een groot voordeel dat alles rondom behandeling van borstkanker op één punt zal plaatsvinden. "Nu komen mensen bijvoorbeeld bij het ADRZ, worden doorverwezen naar het ZRTI en moeten mogelijk daarna naar Rotterdam. Telkens moet de patiënt opnieuw zijn verhaal vertellen. Straks zit alles rondom diagnostiek en behandeling in Vlissingen. Ook is alle kennis over een patiënt op één plek aanwezig. Hierdoor wordt het mogelijk om de nieuwste technieken toe te passen." Aldus Brandenburg.

De oprichting van het Zeeuws borstkankercentrum is een direct gevolg van de steeds betere samenwerking tussen Zeeuwse ziekenhuizen. Voor behandelingen kunnen mensen vervolgens terecht op verschillende locaties van de Zeeuwse ziekenhuizen. (Bron: ZB)












Formele omschrijving

Kwaadaardige woekering van cellen uitgaande van het borstklierweefsel. In Nederland de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Jaarlijkse incidentie ca. 13.000 vrouwen, jaarlijkse mortaliteit ca. 3500 vrouwen. De aantallen dalen door brede deelname aan bevolkingsonderzoek en behandeling met tamoxifen. Nederland telt ruim 75.000 vrouwen met borstkanker. Elke vrouw heeft kans van 1 op 8 om ooit borstkanker te krijgen. Risico neemt toe met leeftijd: <0,1% bij leeftijd 30 jr., ca. 2% rond 50 jr. en 10% bij 80 jr. Van de nieuwe patiënten met borstkanker heeft ca. 6% eerder een invasieve tumor in de andere borst gehad. Jaarlijks krijgen ca. 90 mannen borstkanker. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))


Schema: Sociale kaart VN, Context: Diagnosestelling
Overkoepelend: KNKR Kanker
Specifiek: KNKR Ziekte van Paget



Bezig met het laden van de kaart...


Vereniging van borstkankerpatiënten en erfelijk belasten. Regio Zeeland

Adres
T +31-165-532471 E info@borstkankervereniging.nl
W http://www.borstkanker.nl
Info
Moederorganisatie Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisatie (NFK)
Adres Postbus 8152

3503 RD Utrecht

T +31-30-2916090 E secretariaat@levenmetkanker.nl
W http://nfk.nl/nfk/home/
Info NFK behartigt de belangen van mensen met kanker. Doel is dat kankerpatiënten: meer inspraak krijgen op het gebied van zorg en wetenschappelijk onderzoek, sneller worden behandeld met de meest effectieve behandelingen, meer inzicht krijgen in de kwaliteitsverschillen in de zorg (via bijvoorbeeld Patiëntenwijzers),volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij,

de regie kunnen houden, zowel voor, tijdens als na de behandeling.




Referenties


Afhankelijk van.

Afhankelijk van SK ORG 00110
Draagt bij Factor Constante
Interval Min Max
Opmerkingen