Klimaatrobuuste aardappelkweek

Klimaatrobuuste gewassen voor Zeeland: de meeste huidige commerciële gewasvariëteiten, waaronder de basisgewassen uit deze regio zoals aardappelen en uien, zijn zeer gevoelig voor zoutgehalte en overstromingen. Nederland is een van de grootste exporteurs van pootaardappelen ter wereld. Na rijst en tarwe is het het meest geconsumeerde gewas ter wereld. Het staat op de eerste plaats zowel in termen van energie (5600 kcal/m3) als eiwitproductie (150 g/m3) per eenheid water. Het is ook een extreem ruimte-efficiënt gewas en kan vijf keer meer kg/ha opleveren in vergelijking met tarwe en rijst. Deze eigenschappen hebben de vraag wereldwijd, vooral in ontwikkelingslanden, gestaag doen toenemen. Aardappelen zijn echter ook zeer kwetsbaar voor klimaatverandering-gerelateerde weersomstandigheden zoals zoetwater- of kustoverstromingen en droogte. Zowel de kwaliteit als de kwantiteit van aardappelknollen worden aanzienlijk beïnvloed door deze waterstress.

Wij stellen voor om de impact van klimaatverandering-gerelateerde milieugebeurtenissen op aardappelen te onderzoeken – een economisch zeer relevant gewas voor de Zeeland delta. In de pilotfase van Delta Climate Center gefinancierd, werden in gesprekken met belanghebbenden in Zeeland bodemzoutgehalte en waterstress (overstromingen, droogte) als meest relevant voor de aardappelteelt in deze regio geïdentificeerd.

Het karakteriseren van de impact van deze stressfactoren op dit gewas en het identificeren van veerkrachtige eigenschappen zou daarom essentieel zijn voor het klimaatbestendig maken van de aardappelproductie. Dit blijft echter een relatief onontgonnen gebied.

Image 2.jpg
Image 1.jpg

Contactpersoon: Hugo de Boer

DCC-thema: voedsel-water-energie-materialen nexus

Activiteit: onderzoek, onderwijs en kennistoepassing

In samenwerking met DCC-partners Scalda en Universiteit Utrecht

In samenwerking met Rusthoeve en Meijer Potato