PR 00430: verschil tussen versies

Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 37: Regel 37:
|Show navigation tree=Nee
|Show navigation tree=Nee
|Show new page button=Nee
|Show new page button=Nee
|Show sub projects=Ja
|Show sub projects=Nee
|Show participants=Nee
|Show participants=Nee
|Show sources=Nee
|Show sources=Nee

Huidige versie van 28 nov 2023 om 13:19

De waterstofeconomie ontwikkelt zich sterk in Nederland. Zowel in het bouwen aan een visie als ook concreet in productontwikkeling en toepassing. Het gaat hierbij om de hele keten van opwekking, via opslag naar de toepassing van waterstof met behulp van brandstofcelsystemen en in verbrandingstoepassingen. Waterstof als energiedrager zal hiermee, naast de andere energiedragers als batterijen, een grote rol gaan spelen in de energietransitie en mobiliteit. 

Lesmateriaal is ontwikkeld voor het MBO, HBO en WO. We realiseren we een doorlopende leerlijn vanuit het primair onderwijs via het voortgezet onderwijs naar het beroepsonderwijs. Parallel aan het initieel onderwijs ontwikkelen we programma's in het kader van Leven Lang Ontwikkelen.

Lesmateriaal MBO

Het onderwijs kan op diverse wijzen worden aangeboden afhankelijk van het gangbare onderwijsmodel en het te ontwikkelen onderwijsmodel. Volgens de theorie van de Learning Communities zijn er drie pijlers: Voorwaardelijk Leren, Ervaringsleren en Innoverend leren. De leeropbrengst en opbrengst voor Leven Lang Ontwikkelen wordt gerealiseerd door slim samen te werken. Tussen opleidingen maar ook in samenwerking met partners. 

Het ontwerp van het onderwijs gaat uit van modulair onderwijs bestaande uit één basismodule, specialisaties en de certificering voor het werken aan de toepassingen in de praktijk. 

Vooruitlopend op de flexibilisering van leerroutes worden keuzedelen ontwikkeld in het kwaliteitskader van het MBO.  Hiermee wordt het tevens mogelijk om vanuit Leven Lang Ontwikkelen andere doelgroepen te bedienen. Het (basis)keuzedeel Waterstoftechnologie K1049 is in 2019 ontwikkeld en is landelijk opgeschaald. Het keuzedeel Waterstoftechnologie in de mobiliteit K1152 is gerealiseerd in een landelijke learning community.  De keuzedelen Waterstoftechnologie in de Gebouwde omgeving K1318 en Waterstoftechnologie in de Industrie K1319 zijn ook al in ontwikkeling en landelijk vastgesteld als keuzedeel.

 Waterstoftechnologie in de Energieketen is onderdeel van het keuzedeel Waterstof-technologie in de Industrie .

Alle modules maken gebruik van een gedeelde (online) basis van mensen, middelen, kennis en faciliteiten. De learning community is actief en per thema is er een kernteam.

Lesmateriaal HBO

Waterstofonderwijs wordt vormgegeven in de vorm van minoren (Hanzehogeschool Groningen) of bijvoorbeeld een themaroute (Hogeschool Arnhem en Nijmegen)

Onderwijsmodules