LC 00235: verschil tussen versies

Regel 1: Regel 1:
 
+
<blockquote>Uitgangspunt: begrijpen voor ingrijpen</blockquote>
   
 
=== Met betrokkenen in gesprek gaan over hun wensen ===
 
=== Met betrokkenen in gesprek gaan over hun wensen ===

Versie van 6 mrt 2017 om 16:31

Uitgangspunt: begrijpen voor ingrijpen

Met betrokkenen in gesprek gaan over hun wensen

Het belangrijkste dat jij als (aanstaande) professional of onderzoeker in een uitdagende praktijksituatie kunt doen, is er achter komen wie de relevante betrokkenen zijn en welke wensen zij hebben. Wat zien zij graag anders in hun situatie? Waar lopen zij tegenaan, waar willen zij van af of op welke manier willen zij worden ondersteund door anderen? Deze en andere essentiële vragen kun je gebruiken tijdens interviews met de betrokkenen.

Maak van de interviewuitkomsten een overzicht of 'praatplaat' (figuur 1). Laat de betrokkenen vervolgens met elkaar, en met behulp van de praatplaat, in gesprek gaan. Hierdoor vinden zij samen breed gedragen oplossingen voor hun situatie. Jij begeleidt dit proces.

Een praatplaat maken

Een praatplaat is een visueel overzicht van alles wat er speelt in een uitdagende situatie. Daarin staan alle wensen, mogelijkheden en verwachtingen van de betrokkenen.

Onderdelen:

  1. Betrokkenen en hun rol in de situatie
  2. Wensen en ideale rol van de betrokkenen. Onder welke voorwaarden kunnen die worden gerealiseerd?
  3. Onderlinge relaties tussen de betrokkenen. Wat brengen zij en krijgen zij van anderen?
Figuur 1: Voorbeeld van een praatplaat waarin de wereldbeelden van de betrokkenen uit deze situatie visueel en overzichtelijk zijn weergegeven. Lees het plaatje in de richting van de pijl. Bijvoorbeeld: het maatje ondersteunt en observeert de beginnende leerkracht als zij groep 7/8 lesgeeft.

Verder lezen

Klik op de volgende link voor een uitgebreide toelichting op het voeren van gesprekken met betrokkenen, het formuleren van een gezamenlijk beeld van de situatie en het maken van een praatplaatje.