LC 00072: verschil tussen versies

Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 66: Regel 66:


=== Kaarten op tafel sessies (wij kunnen dit ook een link maken naar een nieuwe onderliggende pagina) ===
=== Kaarten op tafel sessies (wij kunnen dit ook een link maken naar een nieuwe onderliggende pagina) ===
[[Bestand:Kaarten op tafel sessie.jpg|left|frame|569x569px]]
[[Bestand:Kaarten op tafel sessie.jpg|frame|569x569px|none]]


=== Onze Partners ===
=== Onze Partners ===

Versie van 1 jul 2016 12:22

Stakeholders2.jpg
Stakeholders.jpg

 Tekst van het boekje:

Op initiatief van Dow, en met provinciale ondersteuning via cofinanciering uit het ECO-3 fonds van provincie Zeeland, zijn in 2010 17 partijen gestart met het project ‘Waterkringloop Zeeuws-Vlaanderen’. In deze verkennende studie hebben we gekeken naar de mogelijkheden om de waterkringloop, in en rond de Gemeente Terneuzen, te sluiten, zodat er minder water aangevoerd hoeft te worden en er op deze manier een zelfvoorzienende regio kan ontstaan. Naast het sluiten van de waterkringloop was tegelijkertijd het creëren van maatschappelijke meerwaarde voor de regio een belangrijk onderdeel van het project. Door een integrale benadering toe te passen is onderzocht in hoeverre industrie, landbouw, natuur, cultuur, recreatie en toerisme en stedelijk gebied van ons watersysteem kunnen profiteren.

Uit de inventarisatie werd al snel duidelijk dat het wateraanbod beduidend groter is dan de watervraag. Jaarlijks wordt gemiddeld circa 140 miljoen m3 water naar de Westerschelde afgevoerd, terwijl de watervraag circa 32 mln m3 per jaar bedraagt. Natuurlijk is de afstemming tussen het moment van vraag en aanbod een aandachtspunt, net zoals de waterkwaliteit. Wel geven deze hoeveelheden aan dat er zeker kansen liggen voor verdere optimalisatie. Een

belangrijk aspect in de regionale waterbalans is dat jaarlijks een 60 miljoen m3 regenwater vanuit het Vlaamse achterland via de Zeeuws-Vlaamse waterlopen wordt afgevoerd naar de Westerschelde.

Met behulp van een zogenaamde ‘lagenbenadering’ zijn voor de verschillende functies de watergerelateerde aspecten geanalyseerd en in beeld gebracht. Aan de hand van twee brainstormsessies zijn de meest kansrijke projecten vervolgens gebundeld in vier verschillende project-enveloppen.

Tekst van de word document:

Vanaf 2010 hebben een aantal overheden, organisaties en bedrijven in een publiek-private samenwerking de handen ineen geslagen en gekeken welke kansen en mogelijkheden er, op gebied van water, liggen in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone. Daarbij zijn partijen tot een concept gekomen om bedreigingen om te zetten in kansen zodat er een meerwaarde ontstaat voor de regio en de verschillende functies en partijen.

Dit concept wordt ‘Robuust Watersysteem’ genoemd: een watersysteem wat voorsorteert op toekomstige ontwikkelingen, functies met elkaar verbindt en tevens beleidsdoelstellingen dichterbij brengt. Bij dit concept wordt het watersysteem benaderd vanuit de potenties en dienstbaarheid aan watergerelateerde functies zoals industrie, landbouw, natuur, recreatie en toerisme.

Doel is om te komen tot een vitale regio, waar verschillende functies (landbouw, natuur, industrie, havens, recreatie e.d.) zich naast elkaar en in synergie met elkaar kunnen ontwikkelen. Het concept Robuust Watersysteem is gericht op een watersysteem dat een essentiële bijdrage levert aan de vitaliteit van het gebied, waarbij wordt gestreefd naar:

• een optimale afstemming tussen watervraag en wateraanbod;

• een grotere beschikbaarheid van (zoet)water en daarmee voor een meer zelfvoorzienende regio;

• het geven van invulling aan de beleidsdoelstellingen zoals het bestuursakkoord water, de Kader Richtlijn Water en Zeeland 2040;

• een optimale samenwerking, waarbij financiële middelen efficiënt worden ingezet en wordt ingespeeld op het DNA van de regio;

• landschappelijke inpassing en het bieden van meerwaarde aan industrie, natuur, cultuur, stedelijke ontwikkeling, landbouw en recreatie, en

• het op een kostenefficiënte wijze ondersteunen van beheer en onderhoud van het watersysteem.

Partijen spreken de intentie uit om initiatieven om te komen tot een robuust watersysteem te ondersteunen, de samenwerking om dit te realiseren te intensiveren en wensen daartoe een  overlegstructuur in te richten.

Tevens hebben partijen de intentie om ondersteuning te leveren bij de realisatie van projecten en wordt gestreefd naar afstemming van beleid, regelgeving, werkwijzen en missie.

Te doen:

Nu en de toekomst informatie (green deal is toekomst)

Kaarten op tafel sessies (wij kunnen dit ook een link maken naar een nieuwe onderliggende pagina)

Kaarten op tafel sessie.jpg

Onze Partners

Onze partners zijn: Provincie Zeeland, Staatsbosbeheer, Dow, Evides, ZLTO, Gemeente Terneuzen, Rijkswaterstaat, Waterschap Scheldestromen, Zeeland Seaports, Sweco and HZ University of Applied Sciences.

Klik op de partner logo hieronder om naar de partner pagina te gaan.

Dow.jpg
Gemeente Terneuzen.jpg
Staatsbosbeheer.jpg
Sweco.png
Provincie Zeeland.jpg
Zeeland Seaports.png
Waterschap.jpg
Evides.jpg
Rijkswaterstaat.jpg
ZLTO.jpg
HZ.jpg