DC 00055: verschil tussen versies

k (Tekst vervangen - "config}}" door "config}} ")
k (Tekst vervangen - "config}}" door "config}} ")
 
(geen verschil)

Huidige versie van 25 mrt 2024 om 10:23

Zeeuwse recreatiebedrijven zijn van origine vaak in handen van een ondernemer, een familie. Op een gegeven moment bereikt een eigenaar een zekere leeftijd dat hij/zij wil stoppen. Er zijn dan meestal 2 opties: eventuele kinderen nemen het bedrijf over, of als er geen bedrijfsopvolger is dan wordt het bedrijf te koop aangeboden. Succesvolle bedrijven en/of bedrijven op toplocaties worden voor hoge bedragen te koop aangeboden.

Die hoge bedragen komen door meerdere redenen:

  • de sector is grondgebonden en grond is duur in een klein land als Nederland, zeker als het op een aantrekkelijke locatie aan het strand ligt;
  • de sector is kapitaalintensief; er zijn veelvoudig hoge investeringen gemaakt om de accommodaties en voorzieningen te laten aansluiten op de veeleisende consument;
  • door de landelijke Kustpact en Zeeuwse Kustvisie is het aantal mogelijkheden voor nieuwvestiging en uitbreiding nog verder beperkt. Daardoor is er nog meer schaarste wat een prijsopdrijvend effect heeft voor de bestaande bedrijven.

Als er geen bedrijfsopvolging binnen de familie is dan kunnen in de praktijk alleen grote spelers dergelijke verkoopbedragen betalen. Denk aan bedrijven als Europarcs, Capfun of Siblu. Zij speuren o.a. de Nederlandse kust af en zijn op zoek naar dit soort bedrijven en locaties. Veelal hebben zij, vanzelfsprekend, een mindere binding met Zeeland, de lokale economie en de huidige gasten op het park. Hun intentie met de koop is het maximaliseren van het toekomstige rendement. In veel gevallen brengt een dergelijk verkoopproces veel emotie met zich mee. Vaste gasten die al jarenlang op de camping verblijven moeten of mee in het nieuwe concept of moeten weg van de camping.