Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 32: | Regel 32: | ||
Afhankelijk van iemands takenpakket, de cultuur en organisatiestructuur van het bedrijf kunnen collega’s een belangrijke rol gaan spelen bij de re-integratie van de zieke werknemer. Hebben zij begrip voor de situatie; zijn ze bereid om mee te denken in het belang van de zieke werknemer? De werkgever kan de zieke werknemer helpen bij het managen van de nodige collegiale steun. | Afhankelijk van iemands takenpakket, de cultuur en organisatiestructuur van het bedrijf kunnen collega’s een belangrijke rol gaan spelen bij de re-integratie van de zieke werknemer. Hebben zij begrip voor de situatie; zijn ze bereid om mee te denken in het belang van de zieke werknemer? De werkgever kan de zieke werknemer helpen bij het managen van de nodige collegiale steun. | ||
<blockquote>Werknemer: Het is twee dagen voor kerst ongeveer geconstateerd en 8 januari begon mijn kuur en dan moet je dus echt in die korte tijd. Zeven januari liep ik nog mijn werk uit te delen en over te dragen en acht januari zat ik aan het infuus.</blockquote><blockquote>Werknemer: Ook raar om weg te gaan, mensen kijken je toch aan van nou ‘Wat gaat die nou toch doen?’ Dat vond ik het allergekst.</blockquote> | <blockquote>Werknemer: Het is twee dagen voor kerst ongeveer geconstateerd en 8 januari begon mijn kuur en dan moet je dus echt in die korte tijd. Zeven januari liep ik nog mijn werk uit te delen en over te dragen en acht januari zat ik aan het infuus.</blockquote><blockquote>Werknemer: Ook raar om weg te gaan, mensen kijken je toch aan van nou ‘Wat gaat die nou toch doen?’ Dat vond ik het allergekst.</blockquote><blockquote>Ik had een mailtje gemaakt, zo’n afwezigheidsmailtje dat ik langdurig ziek was. Veel mensen waar je mailcontact mee en die berichten jou en dan zou je ineens niets meer terugsturen en je mail blijft wel actief. Daar had ik een berichtje voor gemaakt dat ik langdurig afwezig was door ziekte. En dat soort dingen.</blockquote> |
Versie van 23 feb 2022 15:20
Overzicht
Naast de werkgever moeten op een gegeven moment ook collega’s worden geïnformeerd. Ze zullen schrikken als ze het nieuws over jouw diagnose horen.
Soms zijn naaste collega’s al (deels) op de hoogte maar dit is lang niet altijd het geval. En als je het aan collega’s die dichtbij je staan vertelt, mogen zij het dan verder vertellen of liever niet? Als je dit liever niet hebt kan dat hen soms weer in ongemakkelijke situaties brengen.
Wil je zelf je collega’s informeren over je ziekte of wil je dat iemand anders dit voor je doet? Hoe belangrijk is de betrokkenheid van je collega’s voor jou?
Handelingsopties
Ik deel mijn diagnose zelf met mijn collega’s
“Als de communicatie vanuit de persoon er is, dan zie je ook dat het toch allemaal wat beter in te schatten is, en dat de collega’s weten waar ze aan toe zijn.” (werkgever)
Ik wil dat iemand anders mijn collega’s op de hoogte brengt
“Ik vond het vervelend om steeds maar mijn verhaal te moeten doen. Daarom gaf ik zelf een [online] update en daar mochten collega’s dan op reageren, dus mensen appten mij niet van ‘Hoe gaat het?’. Dat gaf mij de ruimte om informatie te delen en om duidelijk en open te zijn over hoe het ervoor stond. Via via gaat het toch anders. Het zou nooit zo zijn zoals ik het zelf wil overbrengen. Verder had ik een collega als aanspreekpunt. Doordat ik het lijntje hield via de groepsapp sprak ik ze wel regelmatig en doordat ik af en toe kwam werken voelde ik me ook niet vergeten of achtergesteld. En daarnaast stuurden ze ook nog wel eens een kaartje en een bloemetje."
Adviezen
Hoe wil je het contact met je collega's vormgeven?
Jouw ziekte kan ook voor je collega’s directe gevolgen hebben, bijvoorbeeld doordat ze (tijdelijk) taken van je moeten overnemen. Hoe beter ze jouw persoonlijke situatie begrijpen hoe groter de bereidheid zal zijn om jou te ontlasten.
“Ik hoor op een gegeven moment weleens aan een tafel dat ze ontzettend teleurgesteld zijn in de collega’s omdat ze dan vinden dat ze te weinig contact komt vanuit de collega’s, dat ze het idee hebben dat ze vergeten zijn. Dan probeer ik ze weleens te spiegelen, dat hoeft geen onwil te zijn dat collega’s het soms heel lastig vinden als ze niet weten van jou waar heb je behoefte aan om dan ook de eerste stap te zetten in het contact. Dan adviseer ik ze ook absoluut, probeer aan te geven waar je behoefte aan hebt. Want vaak zit daar het probleem dat het team op afstand blijft, dat daar de radiostilte zit ook vanuit de medewerker en ze dan het heel… laten we haar maar met rust laten want ze zit er waarschijnlijk niet op te wachten en van allebei de partijen niet weten wat de behoefte is” (werkgever)
Het hoeft geen eenrichtingsverkeer te zijn.
“Ik denk dat het niet alleen maar eenrichtingsverkeer moet zijn. Dat jij ook het initiatief mag nemen om je collega’s in te lichten. Veel vrouwen die ik sprak vonden dat ze door hun collega’s in de steek werden gelaten, maar dan denk ik je hebt daar zelf ook een aandeel in. Je kan wel gaan zitten afwachten, maar het is gewoon zo, in de eerste periode krijg je veel reacties en als het traject vordert wordt het gewoon minder, dat is gewoon zo. Maar daar heb je zelf ook een aandeel in. Dit is wat ik zelf prettig vond.” (werknemer)
Hoe ga je om met de reacties?
Het vertellen van de diagnose kan ook voor anderen schokkend nieuws zijn. Mensen gaan met je meeleven en willen weten hoe het met je gaat. Dit kan prettig zijn, maar als je liever even met rust gelaten wilt worden is het raadzaam om dat gewoon te zeggen. Probeer aan te geven wat je daar zelf prettig in vindt.
Overwegingen
Voor de werknemer
Je bepaalt zelf of en hoe je collega’s informeert over je diagnose. Wees je er wel van bewust dat er een onzekere periode voor je ligt; de kans is groot dat je regelmatig moet verzuimen. Collega’s zullen hier meer begrip voor hebben als je open en transparant bent over je situatie. Probeer ook aan te geven welk soort collegiale steun je wel of niet prettig vindt, zo weten collega’s hoe ze jou het beste kunnen helpen.
Voor de werkgever
Afhankelijk van iemands takenpakket, de cultuur en organisatiestructuur van het bedrijf kunnen collega’s een belangrijke rol gaan spelen bij de re-integratie van de zieke werknemer. Hebben zij begrip voor de situatie; zijn ze bereid om mee te denken in het belang van de zieke werknemer? De werkgever kan de zieke werknemer helpen bij het managen van de nodige collegiale steun.
Werknemer: Het is twee dagen voor kerst ongeveer geconstateerd en 8 januari begon mijn kuur en dan moet je dus echt in die korte tijd. Zeven januari liep ik nog mijn werk uit te delen en over te dragen en acht januari zat ik aan het infuus.
Werknemer: Ook raar om weg te gaan, mensen kijken je toch aan van nou ‘Wat gaat die nou toch doen?’ Dat vond ik het allergekst.
Ik had een mailtje gemaakt, zo’n afwezigheidsmailtje dat ik langdurig ziek was. Veel mensen waar je mailcontact mee en die berichten jou en dan zou je ineens niets meer terugsturen en je mail blijft wel actief. Daar had ik een berichtje voor gemaakt dat ik langdurig afwezig was door ziekte. En dat soort dingen.