Geen bewerkingssamenvatting
(Versie 68690 van Marjan de Smit (overleg) ongedaan gemaakt)
 
Regel 5: Regel 5:
{{Lesson Learned
{{Lesson Learned
|Heading=Driedubbelslag
|Heading=Driedubbelslag
|Summary=Reflectie Grensoordelen en eeuwige driehoek, 11 mei 2020
|Summary=Een concreet project zou niet alleen moeten bijdragen aan een maatschappelijke opgave. Het project zou ook de mogelijkheden moeten verschaffen voor het opdoen van nieuwe competenties en het trekken van lessen.
 
In I Know How zijn gesprekken gevoerd met HR adviseurs en re-integratiedeskundige die betrokken zijn bij de terugkeer naar werk van kankerpatiënten. Daarnaast is ook gesproken met de getroffenen zelf, met werknemers waarbij kanker is gediagnosticeerd.
In deze gesprekken zijn betrokkenen gevraagd naar hun grensoordelen. Allen hebben verteld over hun rol in het grotere geheel, hun belangen, drijfveren, dilemma’s, (on)mogelijkheden tot beïnvloeding van het systeem en de specifieke vraagstukken waar ze tegenaan lopen.
 
Door de perspectieven van de HR deskundigen, re-integratiedeskundigen en de werknemers naast elkaar te leggen ontstaat een beeld van hoe de verschillende belanghebbenden naar een situatie kijken en elkaar onderling beïnvloeden.
 
De werknemer met kanker is niet alleen een betrokkene in het geheel (hij heeft zelf ook invloed op het terug-naar-werk proces), maar is tegelijkertijd ook een getroffene (degene die het overkomt, die in de meest kwetsbare positie zit, de grootste verantwoordelijkheid krijgt toebedeeld en de grootste risico’s loopt op nadelige gevolgen). Vraag die nu aan de orde is in het project: wie bewaakt de belangen van deze werknemers, behoedt hen voor negatieve gevolgen en hoe zouden andere betrokkenen zich hier idealiter toe moeten verhouden?
 
Uit de gesprekken blijkt dat de betrokkenen handelen vanuit verschillende belangen en dat deze belangen lang niet altijd dienend zijn aan de belangen van de getroffen werknemer met kanker. Door de verhalen vanuit de verschillende perspectieven bij elkaar te brengen en ze aan elkaar te laten zien, zullen partijen zich meer kunnen verplaatsen in de ander, wordt er ruimte gecreëerd voor mutual understanding. Dit zal er zeker toe leiden dat inzichten gaan verschuiven en belanghebbenden tot nieuwe grensoordelen gaan komen.
|Lesson Learned Tag=Social Theory
|Lesson Learned Tag=Social Theory
}}
}}

Huidige versie van 20 mei 2020 om 22:20

Een project dient uitgevoerd te worden met de volgende doelen:

  • vooruitgang brengen in de maatschappelijke opgave;
  • samen werken met al dan niet nieuwe Faclitator of Change competenties;
  • lessen trekken uit het project (wie zijn we, wat doen we?).







Driedubbelslag

Een concreet project zou niet alleen moeten bijdragen aan een maatschappelijke opgave. Het project zou ook de mogelijkheden moeten verschaffen voor het opdoen van nieuwe competenties en het trekken van lessen.

Deze les is geleerd in:Koester de paradox!