DC 00001: verschil tussen versies
Geen bewerkingssamenvatting |
Geen bewerkingssamenvatting |
||
Regel 1: | Regel 1: | ||
=== Op weg naar een duurzame arbeidsmarkt === | === Op weg naar een duurzame arbeidsmarkt === | ||
Zoals beschreven in het hoofdstuk 'krapte en oorzaken' wordt de krapte op de arbeidsmarkt in de vrijetijdssector niet veroorzaakt door één uitdaging en daarom is er ook niet één oplossing. Om de uitdagingen aan te pakken | Zoals beschreven in het hoofdstuk 'krapte en oorzaken' wordt de krapte op de arbeidsmarkt in de vrijetijdssector niet veroorzaakt door één uitdaging en daarom is er ook niet één oplossing. Om de uitdagingen aan te pakken samengewerkt moet worden tussen partijen zoals overheid, onderwijs, ondernemers en kennisinstellingen. In dit hoofdstuk beschrijven we enkele oplossingsrichtingen waar aan gedacht kan worden. | ||
==== Duurzaam werkgeverschap en employer branding ==== | ==== Duurzaam werkgeverschap en employer branding ==== |
Versie van 28 jun 2023 14:36
Op weg naar een duurzame arbeidsmarkt
Zoals beschreven in het hoofdstuk 'krapte en oorzaken' wordt de krapte op de arbeidsmarkt in de vrijetijdssector niet veroorzaakt door één uitdaging en daarom is er ook niet één oplossing. Om de uitdagingen aan te pakken samengewerkt moet worden tussen partijen zoals overheid, onderwijs, ondernemers en kennisinstellingen. In dit hoofdstuk beschrijven we enkele oplossingsrichtingen waar aan gedacht kan worden.
Duurzaam werkgeverschap en employer branding
Een van de veel benoemde oorzaken van de arbeidskrapte in de vrijetijdssector is het imago. Het imago waar de sector mee kampt is er een van mindere arbeidsvoorwaarden, een minimaal salaris en lastige werktijden. Het ontbreekt partijen in de vrijetijdssector in de huidige situatie aan het vermogen om dit imago te ontwikkelen en zo (potentiële) werknemers te enthousiasmeren, binden en behouden. Het beeld dat werken in de sector een vak is waarin je veel kunt leren, groeien en jezelf ontwikkelen ontbreekt.
Leestip: Verschillende partijen op zowel regionaal als nationaal niveau zetten zich in voor een aanpak van de huidige arbeidsmarktuitdagingen. Een van de initiatieven waarbinnen dit gedaan wordt is het Hospitality Pact waar duurzaam werkgeverschap een van de centrale thema's is. Lees hier meer over deze projecten:
+ korte samenvatting Zeeuwse Hospitality Pact incl. lees meer over dit project
+ korte samenvatting nationaal Hospitality Pact incl. lees meer over dit project
Een van de oplossingsrichtingen voor het verbeteren van het imago zou het investeren in duurzaam werkgeverschap kunnen zijn. Duurzaam werkgeverschap is een begrip dat bestaat uit meerdere thema's. Zo wordt binnen duurzaam werkgeverschap aandacht besteed aan werkgeluk, duurzame inzetbaarheid van medewerkers, vitaliteit en arbeidsvoorwaarden en diversiteit en inclusie. Per thema zijn er verschillende factoren die bijdragen aan hoe iemand dit thema ervaart. Zo kan duurzame inzetbaarheid bijvoorbeeld gestimuleerd worden door doorgroeimogelijkheden aan te bieden aan werknemers en draagt een balans tussen werken en leven bij aan werkgeluk.
Leestip: HZ Kenniscentrum Kusttoerisme deed in 2022 onderzoek naar de betekenis van duurzaam werkgeverschap in de context van de Zeeuwse vrijetijdssector. Lees de rapportage hier.
Employer branding is een combinatie van marketing en wervingspraktijken zodat klanten, medewerkers en andere belanghebbenden het beeld van de gewenste organisatie herkennen. Met andere woorden, het employer brand (merkgeversmerk) vertegenwoordigt het imago van een organisatie zoals waargenomen door de huidige en potentiële werknemers. Het implementeren van een employer brand heeft verschillende voordelen:
- Helpt bij het werven en behouden van toptalent voor het bedrijf wat resulteert in een betere dienstverlening en hogere productiviteit;
- Substantiële geloofwaardigheid creëert voor het bedrijf;
- De problemen vermindert bij de werving en kosten daarvan verlaagt;
- Het aantal geschikte kandidaten verhoogt;
- De reputatie van het bedrijf versterkt;
- De huidige medewerkers stimuleert om de doelstellingen van de organisatie te bereiken;
- Leidt tot een hogere mate van bedrijfsloyaliteit en daarmee behoud van personeel;
Leestip: In de rapportage van het Center of Expertise in Leisure, Tourism and Hospitality (CELTH) leest u meer over de waarde van het employer branding concept voor de Nederlands Gastvrijheidssector. Lees de rapportage hier.
Door duurzaam werkgeverschap en employer Branding te ontwikkelen binnen de vrijetijdssector creëren bedrijven voor zichzelf een betere concurrentiepositie, grotere aantrekkingskracht voor potentiële werknemers, grotere medewerker betrokkenheid, werkgeluk en groter persoonlijk welzijn van medewerkers. Door dit in een samenwerking te doen wordt niet alleen gewerkt aan de ontwikkeling van de bedrijfsidentiteit op individueel bedrijfsniveau, maar zorgt de massa voor een positieve impuls voor het imago op sectorniveau. Het verbeteren van het imago op sector-niveau zorgt voor meer aantrekkingskracht van de sector en de hieraan gerelateerde opleidingen. Dit zal leiden tot meer arbeidspotentieel voor de sector en zien wij als HZ Kenniscentrum Kusttoerisme daarmee als een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt. Om ondernemers te ondersteunen bij het werken aan duurzaam werkgeverschap binnen de eigen organisatie maakte HZ Kenniscentrum Kusttoerisme voor ondernemers een tool waarin zij meer informatie en handige tips kunnen vinden over dit onderwerp.
Invoegen tool duurzaam werkgeverschap (nog te ontwikkelen)
Onderwijsketen en perspectief
Onderwijs investeert in een duurzame structurele onderwijsketen
Leerdoelen in het onderwijs en benodigde skillsets in het bedrijfsleven zijn op elkaar afgestemd, onderwijs wordt praktijkgerichter;
Technologie en automatisering
Bedrijfsvoering 2.0
Nieuwe oplossingsrichtingen worden geformuleerd en gerealiseerd voor het aanpakken van bestaande arbeidsproblematiek: o Pieken en dalen in werkdrukte worden afgevlakt: flexibilisering in concept, assortiment en de inrichting van service; o Gebruik van nieuwe technologieën en datagedreven werken.