Vitaliteit in bedrijf

Vitaliteit op de werkvloer kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Deze voordelen kunnen in twee categorieën worden ingedeeld; namelijk 1) interne voordelen en 2) externe voordelen. Binnen de opleiding Sportkunde leiden we studenten op die een volledig advies kunnen geven over hoe vitaliteit in uw bedrijf het best geïmplementeerd kan worden. Voor het vak ‘Vitaliteit in bedrijf’ zoeken wij opdrachtgevers waar studenten de vertaalslag van theorie naar praktijk kunnen maken. Hieronder leest u meer over het projectvak, wat u van de studenten mag verwachten en hoe de begeleiding eruit ziet.

Het vak vitaliteit in bedrijf

Voor het vak komen studenten in duo’s of groepjes van drie studenten gedurende 20 weken. De eerste 10 weken zullen ze twee dagen per week stage lopen en de tweede 10 weken zullen de studenten drie dagen per week bij u stage lopen. Tijdens deze stage werken zij aan de drie verschillende onderdelen om u een goed advies te kunnen geven: 

  • Een adviesrapport waarbinnen een stappenplan wordt uitgewerkt hoe vitaliteit het best binnen de organisatie geïmplementeerd kan worden. 
  • Het organiseren van activiteiten die bijdragen aan het verhogen van de vitaliteit. 
  • Coaching en begeleiding op individueel niveau.
Wat mag u van de studenten verwachten?

Studenten van de HZ University of Applied Sciences (HZ UAS) hebben een inspanningsverplichting, dat betekent dat wordt verwacht dat zij gemotiveerd aan de slag gaan. Binnen het vak vitaliteit in bedrijf, zullen studenten vier verschillende producten voor u opleveren: 

  1. Een plan van Aanpak voor de stage 
  2. Verschillende activiteiten die vitaliteit bevorderen 
  3. Het begeleiden van individuele werknemers 
  4. Een advies gesprek
Hoe wordt de studenten begeleid vanuit de HZ UAS?

Om deze producten met voldoende diepgang op te leveren hebben de studenten verschillende vormen van begeleiding nodig. Vanuit de HZ zal een leerteam begeleider per team worden aangewezen. Deze zal het proces van de studenten zo veel mogelijk proberen te stroomlijnen. De docent zal per blok 2 tot-3 keer de stagelocatie bezoeken. Een van deze locatiebezoeken is een kennismakingsgesprek. Mochten deze locatiebezoeken niet mogelijk zijn door landelijke dan wel organisatorisch beleid of niet mogelijk zijn door rooster technische aspecten kan hier vanaf geweken worden. Daarnaast zullen de studenten op de HZ vanuit verschillende invalshoeken theorie aangereikt krijgen waar ze de opdrachten mee kunnen uitvoeren. 

Wat wordt er van u verwacht?

Hieronder leest u wat er vanuit uw organisatie wordt gevraagd per studententeam met betrekking tot de begeleiding. Op de volgende pagina vindt u een schematisch overzicht van het projectvak. 

  • U bent aanwezig tijdens de speeddatesessies op een nader af te stemmen datum en tijd in mei 2024.
  • Een vast aanspreekpunt (stagebegeleider) voor zowel de studenten als de HZ UAS .
  • De stagebegeleider moet minimaal één uur per week beschikbaar zijn voor de begeleiding van de studenten. Op deze manier willen we bewerkstelligen dat de beroepsproducten op een juiste manier aansluiten bij uw organisatie. 
  • Binnen deze begeleidingsuren valt niet het beoordelen van de teams. 
  • Op verschillende momenten tijdens het proces zal van de stagebegeleider gevraagd worden om de studenten een beoordeling te geven. Dit betreft de volgende toetsen en kosten ongeveer een half uur per werkplek assessment per student en een uur per studententeam voor de mondelinge presentatie: 
    • Werkplek assessment na 10 weken 
    • Werkplek assessment na 20 weken 
    • Een beoordeling van een mondelinge presentatie 
Hoe maken wij de match?

Voordat het vak van start kan gaan, is het belangrijk een goede match te maken. In eerste instantie gaat dat over de opdracht, in tweede instantie over welke studenten de opdracht komen uitvoeren. 

  1. Matching op inhoud: Wanneer u heeft gesproken met Jeroen Vreeke, is het belangrijk dat u het  projectformat invult. Hierin kunt u uw onderzoeksvraag/thema uitwerken. Jeroen zal vervolgens met  de opleiding controleren of uw wensen helemaal aansluiten bij het vak (en de kennis en competenties van de studenten). Het kan zijn dat de opdracht op verzoek van de opleiding een beetje wordt aangepast om het kloppend te krijgen binnen het projectvak. Dit gebeurt altijd in overleg met u. 
  2. Matching op personen: Wij organiseren speeddatesessies. Tijdens deze sessies kunnen studenten zich in een kort tijdsbestek aan u voorstellen. Ook kunt u kort uw opdracht toelichten. Aan het eind van de sessies kunnen zowel de studenten als de participerende organisaties hun voorkeuren doorgeven,  waarna er matches worden gemaakt voor de stages die starten in september 2024
Interesse?

Mail naar Jeroen Vreeke via jeroen.vreeke@hz.nl.