Rendementsverbetering en verduurzaming oesterproductie door kennisoverdracht en monitoring

De oestersector heeft de laatste jaren te kampen met een sterke afname van met name de opbrengst van Japanse oesters, de commercieel interessantste oester. De afname heeft te maken met een combinatie van sterfte door het oester herpesvirus en predatie van de oesterboorder, een roofslak.

Oesterkweek in Zeeland vindt van oudsher op de bodem plaats. Om predatie van oesters door de oesterboorder te voorkomen, lijkt het kweken net boven de bodem, de zogenaamde off-bottom kweek een succesvol alternatief. De nadelen van deze off-bottom kweek zijn dat het duurder is qua materialen, arbeidsintensiever en dat vergunningen moeilijk te verkrijgen zijn, dit komt deels door een gebrek aan voldoende informatie over de ecologische effecten van de off-bottom kweek. Er is bovendien een gebrek aan kennis over de dynamiek van de oesterproductie, de uitval door ziekte en predatie en de mogelijkheden tot rendementsverbetering in de kweek zowel op bodempercelen als in de off-bottom kweek.

Kennisoverdracht

Binnen het project, Rendementsverbetering en verduurzaming oesterproductie door kennisoverdracht en Monitoring, wil de HZ University of Applied Sciences samen met Wageningen Marine Research en de Nederlandse Oestervereniging door kennisontwikkeling en kennisdeling de oestersector ondersteunen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van zowel de kennis en ervaring van de oesterkwekers, monitoring en gericht experimenteel onderzoek.

Het project kent drie hoofddoelstellingen:

1.       Het vastleggen van productie- en verliescijfers in de gehele productieketen en het identificeren van cruciale momenten en handelingen in het kweekproces in relatie tot het  rendement en het opstellen van een plan van aanpak om het rendement te verbeteren.

2.       Door monitoring van oestersterftecijfers handvatten creëren om meer grip te krijgen op uitval door het herpesvirus en de oesterboorder.

3.       Kennisontwikkeling ter ondersteuning van kweekalternatieven voor andere gebieden (sublitoraal in plaats van litoraal) en off-bottom oesterkweek in het litoraal (in plaats van bodemkweek) ter bevordering van een duurzame teelt.





















"Geen honger,Verantwoorde consumptie en productie," komt niet voor in de lijst (Geen armoede, Geen honger, Goede gezondheid en welzijn, Kwaliteitsonderwijs, Gendergelijkheid, Schoon water en sanitair, Betaalbare en duurzame energie, Waardig werk en economische groei, Ongelijkheid verminderen, Duurzame steden en gemeenschappen, ...) met mogelijke waarden voor de eigenschap "SDG".









Onderwerpen