BeLight

Studenten verdiepen zich in herbruikbaarheid en levensduur van bioplastics

De behoefte aan biobased schuimmaterialen in plaats van traditionele, op aardolie gebaseerde kunststoffen en schuimen is groot. Studenten van HZ University of Applied Sciences, Avans Hogeschool en de Tampere University of Applied Sciences (TAMK) in Finland hebben in het kader van het BeLight-project onderzoek gedaan naar de toepasbaarheid van composteerbare en herbruikbare bioplastics. Zij lieten zich in de coronacrisis niet tegenhouden en gingen samen online op zoek naar antwoorden op moeilijke vraagstukken.

Vier internationale teams van elk vier studenten presenteerden hun bevindingen tijdens een online evenement. Zij hadden literatuuronderzoek gedaan, spraken met mensen in de bouw en verpakkingsindustrie en gespecialiseerde docenten en lectoren. Beide sectoren gebruiken nog altijd veel traditionele plastics voor bijvoorbeeld isolatiemateriaal of beschermende verpakkingen.

Met hun onderzoek wilden de studenten meer kennis verwerven en inzicht krijgen in de herbruikbaarheid en levensduur van bioplastics. Twee teams concentreerden zich op de toepasbaarheid van polymere schuimmaterialen, zoals polymelkzuur (PLA). De twee andere teams richtten zich op materialen van cellulose en mycelium, het netwerk van alle draden van een schimmel.

Hun presentaties tijdens het eindevenement werden beoordeeld door een jury van docenten uit Finland en Nederland. Het kwartet lette op het teamwork, de wetenschappelijke onderbouwing en de manier van presenteren. Vanwege corona werkten de studenten veelal vanuit huis. Contact onderhielden ze via Teams, e-mail en Whatsapp.

Recyclen

De teams lieten in de finale zien zich grondig in beide onderwerpen te hebben verdiept. Allemaal legden ze beide landen langs de meetlat. Duidelijk werd dat Nederland in vergelijking met Finland veel plastic produceert. De Scandinaviërs zijn een gidsland op het gebied van het terugbrengen van plastic producten. Niemand ter wereld doet dat beter. Nederland is op zijn beurt goed in het scheiden, sorteren en recyclen van plastic. Het heffen van statiegeld op kleine plastic flesjes (per 1 juli) is ook een stap in de goede richting, maar er moet in beide landen veel meer gebeuren, klonken de studenten eensgezind. “Individueel kun je veel doen door in plastic verpakte producten niet te kopen, maar het verbieden van plastic is ook een mogelijkheid”, klonk één van de studenten resoluut. “Dan komt de ontwikkeling van alternatieven in een stroomversnelling.”

Het contact tussen de studenten verliep vanwege de coronacrisis vooral digitaal. Foto Shutterstock

Verpakkingsindustrie

Het Fins-Nederlandse team van Agata Kočarian, Anna-Maria van Dorst, Bishal Kandel en Edgars Horošmans werd tot winnaar uitgeroepen van de BeLight Challenge. Zij deden onderzoek naar de toepasbaarheid van cellulose en mycelium, met name in de verpakkingsindustrie. Conclusie? Zeker mycelium heeft veel toekomst als duurzame grondstof. Alle marktvoorspellingen wijzen dat ook uit. Iedereen kan de zwammen kweken. Deze groeien bovendien snel en er is weinig energie en water voor nodig. Het maakt het tot een product met een kleine ecologische voetafdruk. Mycelium kan bovendien in meerdere producten worden toegepast. Risico’s die de studenten noemden zijn dat (de kwaliteit van) het mycelium per keer kan verschillen en dat het niet voor alle toepassingen even geschikt is. Deze wegen volgens hen echter niet op tegen de voordelen. 

Foto Marjo Järvinen

Internationale samenwerking  

BeLight is een project van TAMK. Naast de zoektocht naar toepasbare bioplastics staat internationale samenwerking in het project centraal. Aan de ene kant zorgt het voor beter onderzoek, aan de andere kant is het goed dat studenten leren deel uit te maken van internationale netwerken. De hogeschool in Finland werkt al langer samen met de opleiding chemie van HZ University of Applied Sciences. Zo hebben onderzoekers van het lectoraat Marine Biobased Specialties en docenten van de opleiding Chemie vorig jaar lessen en practica gegeven aan Finse studenten. De school stond toen een week in het teken van Nederlands zeewieronderzoek.

De HZ is samen met Avans Hogeschool eigenaar van het Centre of Expertise Biobased Economy.































Referenties

Onderwerpen