Zandhonger updates van Oosterschelde

De ‘Zandhonger' in de Oosterschelde als gevolg van de aanleg van de Oosterscheldewerken heeft een negatief effect op de ontwikkeling van de platen en daarmee de getijdenatuur van de Oosterschelde. In de intergetijdengebieden leven veel bodemdieren welke een belangrijke voedselbron zijn voor watervogels. Het belangrijkste effect van de zandhonger is de verlaging van de platen waardoor de tijd afneemt dat de platen droogvallen (droogvalduur). Voor de vogels betekent dit een afname van de tijd om voedsel te bemachtigen. Naast de effecten voor de natuur spelen intergetijdengebieden ook een cruciale rol bij de veiligheid. Wanneer het voorland voor een dijk door de zandhonger lager wordt of zelfs geheel verdwijnt, gaat de remmende werking op de golven hiervan verloren waardoor hogere golven de dijk kunnen bereiken. De dijken langs de Oosterschelde worden dan zwaarder belast.

In 2012 is een studie door Deltares uitgevoerd naar de zandhonger in de Oosterschelde. Hierbij is een gebiedsdekkende analyse gedaan van de hoogtemetingen van de slikken en platen (raayen). Deze studie heeft belangrijke inzichten gegeven in de erosiesnelheden van de platen en de verschillen in de mate van erosie tussen de gebieden in de Oosterschelde 

Het doel van het project is om een update te verzorgen van de evaluatierapportage gedaan in 2012. Er zijn aanwijzingen dat de erosie afneemt, maar klopt dat? Ongeveer 6 jaar aan nieuwe hoogtemetingen zijn beschikbaar om deze hypothese te testen en de rapportage te actualiseren.

50% van het werk zal plaatsvinden bij Rijkswaterstaat Zee en Delta, en 50% bij HZ University of Applied Sciences

Research type: desk analysis

Research level: graduation bachelor thesis project

Prerequisite: interesse in morfologie en sediment. Het analyseren van grote hoeveelheden data met Microsoft Access, GIS, en Matlab vormt een belangrijk onderdeel van dit project. 

Partners: Rijkswaterstaat Zee en Delta

Client: Eric van Zanten, Rijkswaterstaat Zee en Delta. 































Onderwerpen

Subprojecten

Geen subprojecten.

Deelnemers

Geen deelnemers.