2. Betrokkenen zoeken samen naar verbeteringen



Dit is de validatie-fase. Tijdens validatiesessies wordt door alle betrokkenen, onder leiding van een facilitator, helderheid verkregen over wat de gezamenlijke ambitie is voor de uitdagende situatie en welke breed gedragen en wenselijke stappen er gezet kunnen worden. Deze sessies markeren doorgaans een 'kantelpunt' in het ontwikkelproces van de situatie. Tijdens de validatiesessies fungeert het rijke plaatje als een praatplaat. Belangrijk hierbij is dat het voor iedereen veilig voelt om het er over te hebben.

Je bespreekt het rijke plaatje met de betrokkenen uit de situatie. Je kunt het plaatje uitprinten op groot formaat (bijvoorbeeld op A0) en midden op een tafel leggen zodat iedereen er omheen kan staan. De betrokkenen formuleren een gezamenlijke, breed gedragen ambitie of doelstelling voor de uitdagende situatie. Het gaat om een doelstelling waar in het project gezamenlijk naartoe gewerkt wordt. De betrokkenen gaan vervolgens, met behulp van het rijke plaatje, met elkaar in gesprek over de situatie en gaan samen opzoek naar wenselijke, breed gedragen verbeteringen.

Als onderzoeker of facilitator begeleidt dit proces. Je zoekt dus niet zelf naar oplossingen en aanbevelingen, maar begeleidt de betrokkenen om dat zelf te doen.