Wateroverlast
Wateroverlast
Tijdens deze sessie is er gekeken naar een negen tal kaarten om de risico’s van wateroverlast vast te stellen voor Noord-Beveland. Wateroverlast, niet te verwarren met overstromingen resulterend uit een dijkdoorbraak, wordt veroorzaakt door een teveel aan neerslag. Tijdens deze sessie is er gekeken naar twee situaties; kort hevig nat en langdurig nat. Voor beide situaties zijn kwetsbare gebieden vastgesteld en is er op een abstract niveau nagedacht over adaptatie maatregelen. Daarnaast is er gekeken naar de droogte en hitte gevoeligheid van het eiland.
Situatie kort hevig nat
Tijdens een kort hevig natte situatie is er sprake van een extreme neerslagsom (24mm> in één uur en/of 9mm> in vijf minuten) over een korte tijdspanne (zie ook KNMI). Voor Noord-Beveland geldt dat het eiland over het algemeen vrij snel het hemelwater laat infiltreren wat wateroverlast voorkomt, echter in bebouwde gebieden zal een kort hevig natte situatie wel voor problemen kunnen zorgen. Het gevaar bestaat dat het gemengde rioolsysteem de grote hoeveelheid hemelwater niet kan verwerken, waardoor straten geïnundeerd raken met vervuild water wat uiteenlopende gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid en het milieu. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat de volksgezondheid altijd op de eerste plaats staat. Verder vormen overstort sloten ook een gevaar voor zowel de volksgezondheid als het milieu. Om dergelijke scenario’s in de toekomst te voorkomen wordt het aangeraden om bij het herstructureren een gescheiden rioleringssysteem in overweging te nemen.
Over de exacte locaties kwetsbaar voor een kort hevig natte situatie is vooralsnog niet naar gekeken. Wel blijkt dat essentiële informatie over drie particuliere gebieden in het noordwesten van het eiland ontbreekt. Het advies is om in volgende bijeenkomsten deze stakeholders ook te betrekken.
De langdurig natte situatie
Langdurig natte situaties resulteren in een stijging van het grondwaterpeil wat inundatie tot gevolg kan hebben. Geïsoleerde gebieden omringt door dijken en laaggelegen gebieden zijn extra gevoelig voor deze vorm van inundatie.
Onderzoek van het waterschap uit 2008 geeft aan dat het risico op inundatie bij een langdurig natte situatie in Noord-Beveland gering is. Echter mocht dit onderzoekt opnieuw uitgevoerd worden, rekeninghoudend met de nieuwe klimaat scenario’s, dan zouden hier eventueel verslechterde resultaten uit voort kunnen vloeien.
Het onderzoek in 2008 is gebaseerd op een aantal vanzelfsprekende uitgangspunten. Eén van deze uitgangspunten is dat Noord-Beveland tijdens een langdurig natte situatie van stroom voorzien wordt. Volgens het netbeheer is de kans dat de stroom uitvalt zeer beperkt, maar de mogelijkheid bestaat dat een dergelijke situatie zich voordoet. Mocht deze situatie zich voordoen dan zijn de gemalen van Noord-Beveland niet in staat al het water weg te pompen en zal een ‘’badkuip’’ effect zich voltrekken rond het geografische middelpunt van het eiland. Voor gevallen als deze is het daarom ook aan te raden in volgende klimaattesten gebruik te maken van een risicokaart die de risicovolle objecten in kaart brengt.
Langdurig droge en hete situatie
Uit het analyseren van de bodemkaart kan geconstateerd worden dat de westkant van Noord-Beveland droogte gevoelig is. omdat deze veel zandgronden heeft. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de landbouw in de omgeving. Verder blijkt uit voorkennis van één van de leden aanwezig dat de fruitteelt erg gevoelig is voor extreme hitte. In bebouwde gebieden kan een hittegolf ook ongunstige gevolgen hebben voor de volksgezondheid voor oudere en pasgeborene, daarnaast gaat de economische productiviteit aanzienlijk omlaag. Het plaatsen van meer groen in bebouwde gebieden zal wel voor verkoeling zorgen. Over het urban heat eiland effect is momenteel nog vrij weinig bekend, maar er wordt hier veel onderzoek naar gedaan op landelijk niveau.