Het wiel uitvinden lang voordat mobiliteit noodzakelijk werd. Dat is zo’n beetje wat Adriaan Wisse van Camping Weltevreden deed met duurzame energie. Hij creëerde een energiehub op zijn camping nog ver voordat netcongestie aan de orde was. Nu dient dit als inspirerend voorbeeld van hoe we met het inmiddels urgente probleem kunnen omgaan.

Al in 2017 begon Adriaan Wisse oplossingen te zoeken voor een afdoende en duurzaam energiesysteem. “Het mooie is, dat Adriaan dit uit intrinsieke motivatie deed,” vindt Jesse Leemeijer, Projectmanager bij Impuls Zeeland. “Zijn belangrijkste doel is verduurzamen en zelf groene energie opwekken. Dat zie je niet vaak. Maar inmiddels blijkt het zeker een goed besluit te zijn geweest.”

Van toerisme naar energietransitie

Impuls Zeeland vroeg Adriaan om deel te nemen aan het Z-GRID project waarbij de werking en het effect van energiemanagement- en opslagsystemen getest wordt. Jesse: “Het was een initiatief om te kijken hoe campings kunnen verduurzamen en hoe dit de Zeeuwse toeristische sector en economie kan versterken. Inmiddels kijken wij er vanuit het cluster Energietransitie & circulaire economie ook met veel interesse in mee.”

Energiehubs

Wat Adriaan op zijn camping in het klein heeft gerealiseerd, kan worden vertaald naar energiehubs op grotere schaal. Jesse: “Op bedrijventerrein Arnestein willen we een energiehub realiseren met verschillende bedrijven. Ook hier willen we aan de slag met duurzame opwekking en opslag van energie op eigen terrein. Dit kan oplossingen bieden in de huidige netcongestieproblematiek.”

Stroomnet uitbreiden op eigen terrein

Adriaan liet als eerste het stroomnet op zijn eigen terrein uitbreiden in capaciteit. “Maar dan zonder zijn aansluiting op het net te vergroten. Dat is precies wat nu ook niet meer mogelijk is, een grotere aansluiting krijgen. Adriaan laat zien dat je desondanks op eigen terrein wel kunt verduurzamen. Door eerst het stroomnet op zijn camping uit te breiden, was het vervolgens sterk genoeg voor de aansluiting van zonnepanelen, warmtepompen, energie- en warmtebatterijen en een energiemanagementsysteem. In principe zou iedere campingeigenaar dit **kunnen** doen.”

Gebalanceerd energiesysteem

Dankzij een energiemanagementsysteem kan Adriaan pieken en dalen in zijn energieopwekking en -verbruik goed opvangen. “En dat is ook precies wat we bij bedrijventerreinen willen bereiken. Daar willen we de pieken en dalen van verschillende bedrijven met elkaar combineren om zo tot een gebalanceerd energiesysteem te komen.”

Wet- en regelgeving

Eenvoudig wordt dat niet. “Adriaan kon alles op eigen terrein organiseren en deed dit uit motivatie om duurzaam te ondernemen. Wanneer je zo’n zelfde energiesysteem wil creëren met meerdere bedrijven, loop je tegen verschillende uitdagingen aan. Wet- en regelgeving bijvoorbeeld. Die is nog niet ingericht op het delen van energie. Maar daar wordt gelukkig wel al aan gewerkt.”

Ook op kleinere schaal succesvol

Ondanks de uitdagingen ziet Jesse in Camping Weltevreden een waardevol voorbeeld voor energiehubs op bedrijventerreinen. “Zeker voor het MKB. Grotere bedrijven zijn al actief in creatieve energieoplossingen, maar Camping Weltevreden is het eerste voorbeeld in Zeeland dat laat zien dat het ook op kleinere schaal werkt. Dat is nu de grootste winst: we weten dat het werkt. Niet alleen technisch, maar ook financieel.”

Impuls helpt

Een vrijbrief voor alle ondernemers is het allerminst. “Het is altijd maatwerk. Als jouw aansluiting onvoldoende is en je hebt niet de financiële middelen om je eigen stroomnet te verzwaren, wordt het al lastig. Verder is ieders energiebehoefte natuurlijk heel bedrijfsspecifiek. Er is dan ook niet één tip, van zo moet je het doen. Je zult op onderzoek moeten uitgaan. Mijn tip daarbij is: ga in gesprek met ons, Impuls Zeeland. Wij helpen je graag op weg om de juiste partijen, oplossingen en subsidies te vinden.”