Nadelen van het toerisme

Toerisme kent ook nadelen. Dat wordt vooral zichtbaar aan de Zeeuwse kust.

  • Toerisme speelt zich af in de fysieke leefomgeving. Deze delen we met z’n allen. Circa 80% van de verblijfsaccommodaties in Zeeland ligt aan de kust. En circa 90% van de toeristische overnachtingen vindt plaats aan de kust. Dit zorgt ervoor dat de inwoners hier met regelmaat hinder van ondervinden in de vorm van drukte. Denk aan drukte op de wegen, problemen met parkeren en drukte bij de horeca, winkels, etc.
  • Het aanbod aan toeristische verblijfsaccommodaties is de laatste decennia sterk gegroeid. Ook vindt er een verschuiving van toeristische kampeerplaatsen naar chalets en vakantiehuizen plaats. Deze kunnen veelal jaarrond worden verhuurd. Dus meer aanbod en betere bezetting zorgt ervoor dat het drukker wordt in onze leefomgeving.
  • Dagbezoekers en verblijfsbezoekers komen vooral met eigen vervoer naar Zeeland. En met mooi weer trekken ze massaal naar het strand. Dit zorgt voor veel vervoersbewegingen. Vooral kernen die in de route naar het strand liggen kunnen hier veel hinder van ondervinden. Zeker als zij niet zelf de lusten hiervan ervaren.
  • Recreanten hebben vrije tijd en trekken eropuit. Ze gaan fietsen, wandelen, rijden naar het strand en eten een ijsje op het terras. Dit doen zowel de vakantiegangers als de eigen inwoners. Alles bij elkaar zorgt het voor drukte. Zeker als bijvoorbeeld de fietspaden hier niet op zijn aangepast.
  • Er is angst onder de inwoners dat de rust en ruimte moet wijken voor nog meer toeristische verblijfsaccommodaties. Vooral de angst dat de mooie Zeeuwse kust wordt volgebouwd voor economisch gewin. Kijk naar de stevige protesten die het gevolg waren van grootschalige plannen zoals Brouwerseiland en de Zeeuwse Lagune in het Veerse Meer.